Budimir Aleksić ocijenio: Za albanski medij 100.000, a za srpski ni cent

0

Poslanik Demokratskog fronta Budimir Aleksić istakao je na sjednici Skupštine Crne Gore da nacionalna struktura stanovništva uslovljava i raspodjelu državne pomoći. On je naveo primjer raspodjele novca u Nikšiću i grupi sjevernih opština (Kolašin, Bijelo Polje, Berane, petnjica, Gusinje, Plav), navodeći da je za oblast kulture namijenjeno 160.000 evra, a za sjeverne opštine 265.000, pri čemu, kako je istakao, duplo više stanovništva živi u navedenoj grupi opština nego što u Nikšiću.
Takođe je istakao da se srpskim časopisima ne dodjeljuje ni centa, dok je, primjera radi, za albanski „Koha javore“ dato skoro 100.000 evra.
„Za Kohu gotovo 100.000 evra, a za Slovo, Glas Holmije, Stvaranje, koje izlazi već 70 godina – ništa“, kazao je on, dodajući da nema ništa protiv raniej skupštinske odluke da se Kohi javore dodjeljuje novac, ali da se po istom principu mora postupati i prema srpskim glasilima.
Kako dodaje Aleksić, ni TV Nikšić ni RTCG nikada nisu propratile nijedan program srpskih institucija u Nikšiću, gdje su one upravo najvažnije. Sve važno u kulturi, kaže on, što se u Nikšiću dešava – organizuju upravo Institut za srpski jezik, Matica srpska – društvo članova u Crnoj Gori i Društvo rusko-srpskog prijateljstva.
„Izvještaj govori o tome da se u Crnoj Gori i dalje prebrojavaju krvna zrnca, odnosno da je na djelu crnogorski neofašizam“, zaključio je on.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.