Brnabić: Stav Njemačke jasan, ZSO mora biti formirana

0

Predsjednica Skupštine Srbije Ana Brnabić saopštila je da je u proteklih 48 sati imala veoma otvorene razgovore sa predstavnicima vlasti u Berlinu i da je veoma važno za Srbiju da ima stalnu komunikaciju sa Njemačkom.

Brnabićeva je navela da je na svim sastancima u Berlinu čula samo jasan stav Njemačke da Zajednica srpskih opština (ZSO) mora biti formirana.

– Stav Njemačke je da Briselski sporazum mora da se implementira, da je bilo dosta kašnjenja, kao i da ZSO mora biti uvijek prva na dnevnom redu. Nadam se da će to da se pokaže u praksi u neko dogledno vrijeme, iako se sa tim kasni više od 11 godina – rekla je Brnabićeva novinarima u Berlinu.

Ona je precizirala da je razgovarano o evrointegracijama Srbije, agendi proširenja….

– Pričali smo o EU integracijama i proširenju, prioritetima u radu Parlamenta, implementaciji preporuka ODIHR-a, ali i o situaciji u BiH, kao i o deklaraciji koju su usvojile dvije vlade. Kakva je situacija u čitavom regionu, i kako Srbija kao najveća i najuticajnija zemlja utiče na mir u regionu, zašto nismo uveli sankcije Rusiji i razne druge teme su bile na dnevnom redu – kazala je Brnabić.

Predsjednica Skupštine je dodala da nam je važno da imamo bolju komunikaciju i razumjevanje sa Njemačkom, koji su nam i u privrednom i u političkom smislu najvažniji partneri.

– Razmjena mišljenja je jako dobra. Ovo je dobar početak, i moraćemo mnogo da radimo u budućnosti – istakla je Brnabić, koja u Berlinu predvodi parlamentarnu delegaciju u dvodnevnoj posjeti Njemačkoj.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.