Brnabić: Srbija pokazala kako se bori za svoje interese, svijet i međunarodno pravo

0

Predsjednica Narodne skupštine Srbije Ana Brnabić rekla je nakon usvajanja rezolucije o Srebrenici u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija (UN) u Njujorku da se rezultat poklapa sa diplomatskim aktivnostima Srbije.

„Nismo želeli da dozvolimo da se stigmatizuje naš narod. Više od dvije trećine svijeta nije glasalo za rezoluciju“, rekla je predsjednica parlamenta za RTS.

Navela je da i one zemlje koje su bile uzdržane predstavljaju jasan glas da nisu bile za rezoluciju.

„Ovo je veliki rezultat rada predsjednika i naše diplomatije. Srbija je pokazala kako se bori za svoje interese, svet i principe međunarodnog prava“, ukazala je Ana Brnabić.

„Biće mi teško da sarađujem sa zemljama koje su kosponzori rezolucije“

Predsjednica parlamenta je istakla da će joj biti izuzetno teško da sarađuje sa zemljama koje su bile sponzori i kosponzori rezolucije.

„Osjećaću se mnogo bliža zemljama koje su glasale protiv ili su bile uzdržane, ili napustile salu. Nastavićemo da radimo sa našim partnerima, Evropska unija je u našem interesu, ali ću u svakom trenutku biti uz zemlje koje su bile uz nas“, ukazala je predsjednica Skupštine.

Zahvalila se Mađarskoj na podršci i tome što je glasala protiv, kao i Kipru, Grčkoj, Slovačkoj na uzdržanosti, a posebno je istakla primjer Monaka čiji su predstavnici izašli iz sale kada se glasilo.

„Veliko hvala Monaku. To je takođe pokazatelj jednog ogromnog integriteta“, rekla je Ana Brnabić.

 

„Rezolucija je usvojena, ali je pobjeda pirova“

Predsjednica parlamenta naglasila je da je rezolucija usvojena, ali da je njihova pobjeda pirova.

„Čitav svijet je vidio bahatost i arogantnost velikih sila. Napravili su pravila igre tako da može da se predloži rezolucija bez pitanja za zemlju na koju se odnosi, a to je Bosna i Hercegovina. BiH nije bila iza te rezolucije, već jedan član predsjedništva“, istakla je Ana Brnabić.

Navela je i da su prema tim pravilima igre usvojili dokument sa 43 odsto glasova „za“ i više od 57 odsto onih koji su bili uzdržani ili protiv.

„Prekršen je Dejtonski sporazum i mi ćemo biti uz naš narod u BiH. Sačekaćemo nekoliko dana da vidimo šta će se dešavati. Ono što sada mogu da kažem da je ovo veliki faul zapadnih sila“, rekla je Ana Brnabić.

 

Glasanje u Njujorku

Generalna Skupština UN-a je, podsjetimo, usvojila rezoluciju o Srebrenici sa 84 glasa „za“. Devetnaest država je bilo protiv, dok je 68 članica ostalo uzdržano.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je u obraćanju na sjednici nakon glasanja istakao da su hteli da stave žig na čelo Srbije, ali da nisu uspjeli, kao i da 107 država nije glasalo za rezoluciju.

Između ostalog, upitao je zašto se rezolucija o Srebrenici donosi baš sada i zašto se na njoj radilo tajno. Ukazao je da će usvajanje rezolucije otvoriti Pandorinu kutiju i svijet suočiti sa nizom optužbi za genocid.

Dokumenti u Generalnoj skupštini UN-a nemaju obavezujuću snagu.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.