Brnabić: Situacija u regionu sve kompleksnija, pojedinci stvaraju političke tenzije

5

Premijerka Ana Brnabić izjavila je danas da situacija u regionu, nažalost, postaje sve kompleksnija, zato što pojedini politički akteri stvaraju političke tenzije, iako je svima u interesu bolje povezivanje i veća stabilnost, na šta će Srbija nastaviti da poziva.

– Nema jasnije stvari nego da je svim građanima u regionu, gde god da su i koje god nacionalne pripadnosti bili, da je važno da region bude mnogo bolje povezan i stabilniji nego što je trenutno – rekla je Brnabić na međunarodnoj konferenciji “Svet posle korona virusa” u okviru inicijative “Beogradski strateški dijalog”.

Ističe da je region mali i da su upućeni jedni na druge, kao i da će jedino ako smo dobro dobro povezani i imamo stabilan region možmeo da ispunimo sve naše potencijale.

– Zašto trenutno imamo neke reigonalne nestabilnosti? To je kompleksno pitanje. Mislim da neki političari u regionu pribegavaju tome i politički stvaraju nestaiblnosti kako bi prikrili neke druge stvari i ne bi morali da odgovaraju zašto im ekonomije ne stoje bolje i zašto Srbija ekonomski ide brže od drugih”.

Brnabić dodaje da takve stvari idu na njihovu štetu, ali da to ima negativne posledice i na nas u Srbiji, jer smo primorani da balansiramo između onog što je politički i ekonomski dobro za naše građane i toga da nekom samo odgovorim i završimo sa tim ili kažemo, na primer, “u redu, uvedite recipročne mere”.

– To nije pametno i promišljeno i odogovorno prema našim građanima – kazala je ona.

Brnabić ističe i da će Srbija nastaviti da poziva na ekonomsku saradnju odnosno na međunarodnom planu na globalizam i multilateralizam, a na mirko nivou, to jest u regionu, na bolje poveziavnje i stabilnost.

Kako kaže, ostajemo sa ogromnim pitanjem, a to je pitanje KiM i dijaloga Beograda i Prištine. Premijerka se nada da će taj dijalog biti uskoro nastavljen, ali da se priseća da je 21. novembra 2018. trebalo da prisustvuje polaganju kamena temeljca za naučno – tehnološki park u Nišu, ali da je bila sprečena pošto je tada Priština uvela sto odsto takse na robu iz centralne Srbije i BiH.

Dodaje da će taj park biti otvoren 9. juna, a da se po pitanju taksi Prištine još ništa nije promenilo.

5 Comments
 1. Traktorist komentariše

  Kozlica ga sexre da sexre, uzrok svih zala srb i spc.

  2
  3
 2. Q komentariše

  Cemu sekiracija,iskulirati i malo stegnuti kais pametnjakovicima pa da se vidi dokle mogu ici.

 3. Traktorist komentariše

  Kozo pederska od kaf je ta karta, more CG NEZAVISNA , a srbijanac u lavoru neka se davi

  1
  2
  1. Animal politicus komentariše

   Dobro nam došli svi furešti iz Srbije u bratsku CG. Crnogorci su uvik znali pokazati gostoprimstvo i ljubaznost prema gostima (domaćim) iz bratske nem Srbije i Hrvatske

 4. Homo politicus komentariše

  Bravo za braću Srbe I braću crnogorce u Srbiji, ovo je i njihovih ruku djelo

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.