Brnabić razgovarala sa njemačkim privrednicima: Srbija u prvom kvartalu ostvarila najveći rast BDP-a u cijeloj Evropi

0

Predsjednica Skupštine Srbije Ana Brnabić sastala se danas, u okviru zvanične posjete Berlinu, sa njemačkim privrednicima koje je pozvala da učestvuju na međunarodnoj izložbi Ekspo 2027. čiji će domaćin biti Srbija, a jedna od tema je bila i litijum.

Brnabićeva je predstavila ekonomske pokazatelje Srbije i saradnju sa njemačkim kompanijama i dodala da će od Njemaca željeti da čuje i kako napreduju njihova dva velika projekta koja se tiču eksploatacije litijuma – Vulkan i Zinvald.

– Mi imamo kao i Njemačka rezerve litijuma. Njemačka je mnogo pametnija od Srbije i Nemačka će biti zemlja koja će proizvoditi litijum – rekla je Brnabićeva.

Istakla je da želi da vidi od Njemaca kako su oni to uradili u skladu sa najvišim standardima zaštite životne sredine.

Brnabićeva je rekla da i srpska privreda bilježi fantastičan uspjeh u poslednjih 11 godina i da je jedan od razloga i odlična saradnja sa njemačkim preduzećima.

Naglasila je da je Srbija u prvom kvartalu 2024. godine zabilježila najbolje brojke po rastu BDP-a u cijeloj Evropi, dodajući da je rast BDP-a iznosio 4,7 odsto, što je najbolji rezultat u Evropi.

Prema njenim riječima, BDP Srbije se u poslednjih 11 godina više nego udvostručio, a naša stopa nezaposlenosti smanjena je sa 26 odsto u 2012. na devet odsto u 2023.

– Bili smo među samo 10 zemalja širom svijeta koje su zabilježile povećanje zaposlenosti čak i tokom pandemije COVID-a -navela je  Brnabićeva.

Kako je istakla, svake godine, osim 2020. godine kada je bila pandemija korona virusa, Srbija od 2012. beleži sve veći broj stranih direktnih investicija.

Naglasila je da je 2023. godine taj iznos bio 4,5 milijardi evra.

Brnabićeva kaže da je do juna ove godine u odnosu na 2023. godinu iznos stranih direktnih investicija bio veći za 9,6 odsto.

– Nemačka je naš najvažniji trgovinski partner. U 2023. godini imali smo više od devet milijardi evra trgovinske razmjene između Nemačke i Srbije. Ako pogledamo ukupan broj razmjena roba i usluga, on je 2023. godine prešao 11 milijardi evra. Njemačka je najveći strani poslodavac u Srbiji. Njemačke kompanije trenutno zapošljavaju preko 80.000 ljudi u Srbiji – ukazala je Brnabićeva.

Govoreći o budućnosti srpske ekonomije, rekla je da su to visokotehnološke i savremene tehnologije, podsjetivši da je Srbija uvela programiranje kao obavezan predmet u osnovne škole.

IKT je, prema njenim riječima, postao najbrže rastući sektor srpske privrede.

– Privukli smo odjeljenja za istraživanje i razvoj kompanija kao što su njemački Kontinental ili američki Majkrosoft, a Srbija je sada po mom mišljenju centar za nove tehnologije u centralnoj i jugoistočnoj Evropi – istakla je Brnabićeva.

Ona je pozvala i druge njemačke kompanije da dođu i prate primjer kompanije Kontinetal koja je izgradila istraživački centar, a potom je proširila proizvodnju.

– Treća stvar je biotehnologija. Već smo potpisali memorandume o razumjevanju sa kompanijama da započnemo i ubrzamo klinička ispitivanja u Srbiji, omogućimo istraživanje i razvoj u biotehnologiji što će i našim građanima omogućiti da u buducćnosti dobiju najsavremeniju medicinsku njegu – rekla je Brnabićeva.

Poručila je da treba ući i u brzu tranziciju zelene energije.

– Željela bih da pozovem njemačke kompanije da razmisle o stvarima koje možemo zajedno da uradimo u pogledu obnovljivih izvora energije, velikih sistema za skladištenje energije i tehnologije, proizvodnji baterija – navela je Brnabić.

(Novosti)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.