Brnabić: Odlučeno je da se pokrene procedura za promjenu Ustava Srbije

0

Na konsultacijama premijerke Srbije Ane Brnabić sa predsjednikom skupštine Ivicom Dačićem i ministarkom pravde Majom Popović odlučeno je da se pokrene procedura za promjenu Ustava Srbije u oblasti pravosuđa.

Tim povodom je dogovoreno da bi za desetak dana trebalo da se održi sjednica Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo na kojoj će biti predstavnici predledača ustavnih amandmana iz Ministarstva pravde i Vlade Srbije.

Na konferenciji za medije premijerka je izjavila da se sa Evropskom unijom i ostalim partnerima govori o vladavini prava, ali se o tome malo razgovara sa građanima Srbije.

“Ono što se malo zna je da 70 odsto svega što Vlada Srbije u ovom trenutku radi tiče se vladavine prava”, dodala je premijerka.

Brnabićeva je rekla da je Vlada Republike Srbije 3. decembra usvojila inicijativu za promjenu Ustava i tu inicijativu proslijedila Skupštini Srbije.

Na konsultacijama je bilo riječi o tome može li Vlada da ubrza ovaj proces u Skupštini.

“Dogovoreno je da će odbor za ustavna pitanja vladi uputiti poziv da tokom sledeće nedelje imamo sjednicu o kojoj će se raspravljati o ovoj našoj inicijativi i sledećim koracima. Time ulazimo dublje u taj proces”, rekla je premijerka.

Ona je naglasila da je važno da postoji društveni konsenzus o ovoj temi.

“Pored ovoga Vlada kao izvršna vlast radi na tome da podrži sudstvo da bude što efikasnije. Ministarstvo pravde radi na izmjenama i dopunama Zakona o parničkom postupku”, rekla je premijerka i objasnila da bi ove izmjene trebalo da omoguće efikasnija suđenja, odnosno brži završetak parnica.

Brnabićeva je rekla i da je Ministarstvo pravde izradilo Nacrt strategije ljudskih resursa u pravosuđu, koje je uputilo na mišljenje Visokom savjetu sudstva (VSS), Državnom vijeću tužilaca (DVT) i Sindikatu pravosuđa Srbije.

Namjera je, kaže, da se dodatnim zapošljavanjem i preraspodjelama, pomogne sudstvu da bude efikasnije, manje opterećeno, a da građani dobiju suđenja u razumnom roku, što će, dodaje, unaprijediti osjećanje vladavine prava i pravde u Srbiji.

Dodala je da je Ministarstvo pravde izradilo nacrt Izmena i dopuna poslovnika o radu Državnog vijeća Tužilaca, kojim se reguliše postupanje Povjerenika za samostalnost javnog tužilaštva..

Ona je dodala da se očekuje da se razmatranje tog Pravilnik uvrsti na dnevni red jednog od prvih narednik zasedanja DVT-a.

“Ovo se tiče samostalnosti, jačanja pravosuđa, i kao takve, vladavine prava”, rekla je.

Premijerka je posebno navela i da vlada, uz pomoć i podršku, i u stalnoj koordinaciji sa predstavnicima EU, radi na uspostavljanju jedinstvenog i centralnog sistema za upravljanje predmetima u pravosuđu, odnosno jednog IT sistema za pravosuđe.

Takav sistem, ukazala je, ne posjeduju ni mnoge države članice EU.

“Ako uspijemo da uradimo na najbolji način, to će nam omogućiti da imamo pravosuđe kakvo zaslužuju i građavni i privreda, ali i cijelo naše sudstvo, da planira resurse, vrijeme”, rekla je Brnabićeva.

Ona je navela da je to ambiciozan projekat, čiji je okvir za implementaciju tri godine, kao i da je Delegacija EU u Srbiji objavila tender za IT sistem, a da sjutra ističe rok za prijave.

“Time pokazujemo opredijeljenost za nezavisno pravosuđe, efikasno odgovorno, kome vlada stoji na raspolaganju za svaku vrstu podrške”, rekla je.

Premijerka je navela i da je nakon formiranja Vlade, 27. novembra imala onlajn sastanak sa delegacijom ODIR-a i OEBS-a.

“Dogovorili smo da Vlada ponovo formira radnu grupu za unapređenje izbornih uslova koja bi se bavila inplementacijom njihovih preporuka. Radna grupa je formirana 3. decembra i usvojila mišljenje o njihovim preporukama. Radna grupa je imala sastanak i sa organizacijama civilnog društva”, rekla je ona.

Brnabićeva je naglasila da je u toku priprema prednacrta tri zakona – Zakon o izboru narodnih poslanika, Zakon o lokalnim izborima i Zakon o izboru predsjednika Republike i izmjenama i dopunama ovih zakona bi se implementirao najveći dio preporuka ODIR-a.

“Važno je da napomenem da pored ovih stvari koje se tiču međustranačkih dijaloga, posredstvom poslanika u Evroparlamentu ili ne, postoji veliki dio koji mora da uradi Vlada”, dodala je.
“Drago mi je ako Priština želi da nastavi dijalog”

Premijerka je izjavila da joj je neizmjerno drago ako predstavnici privremenih institucija u Prištini zaista žele da ponovo počne dijalog, s obzirom na njihove ranije izjave da im razgovor sa Beogradom nije među prioritetima.

“To je najbolja moguća vijest. Bile su ranije najave da to Kurtiju nije prioritet, već mu je peta, šesta stavka na dnevnom redu… Drago mi je ako se njihov stav promijenio, to je važno za bezbjednost i stabilnost regiona”, rekla je Brnabić na pitanje da prokomentariše najave iz Prištine da će u dijalogu sa Beogradom učestvovati Aljbin Kurti, uz Vjosu Osmani.

Na pitanje da li je i ona razmišljala da se priključi dijalogu, u tom slučaju, Brnabićeva je rekla da je glavni pregovarač Beograda predsjednik Aleksandar Vučić, a da ona, naravno, ne bježi od učešća u razgovoru, ako bude potrebno.

“Ko će učestvovati u dijalogu, vidjećemo. Dijalog moderira EU, ako treba da učestvujem i ja, od toga ne bježim, kao ni od bilo kakve odgovornosti ili zadatka koje se stavlja pred mene kao premijerku Srbije”, rekla je Brnabićeva.

Prije svega joj je, ponavlja, drago da dijalog uopšte može da se nastavi.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.