Brković uveseljava javnost: Litije su demonstracije protiv Crne Gore

3

Litije koje su prethodnih mjeseci održavane u Crnoj Gori vidim kao demonstracije protiv crnogorskog državnog, nacionalnog i kulturnog identiteta. Odoljela je Crna Gora brojnim nasrtajima u njenoj istoriji, pa će odoljeti i ovome, ocijenio je Jevrem Brković.

Sve procese i pojave u društvu treba, prema njegovim riječima, posmatrati kroz pitanje kakvu korist i koji novi kvalitet donose tome društvu.

“Litije i molebani koji su aktuelni prethodnih mjeseci u Crnoj Gori ne donose nam ništa novo, već nas vraćaju u neka stara vremena za koja je mislio da su prošla. Mislim da je to samo forma. Suštinski to su demonstracije, samo izmijenjene, protiv Crne Gore kao države, crnogorskog državnog, nacionalnog i kulturnog identiteta”, podvukao je Brković za Televiziju Crne Gore.

Ostaci imperijalne ambicije i Srpska pravoslavna crkva nikako da se pomire sa novim stanjem kaže akademik, a novo stanje je nezavisna crnogorska država koja je članica NATO-a, sjutra i dio Evropske unije.

“Pojavila se jedna ideja, koja je uvijek postojala, ali sada se javlja u novim oblicima, jedna garašaninovska, velikosrpska, načertanijevska ideja da se Crna Gora na neki način pridobije fino i mirno bez krvoprolića, tako da bude ili da se prisajedini Srbiji kao 1918. silom ili da bude izvedeno kao “volja naroda” , ocijenio je Brković.

Neće im, kategoričan je, uspjeti ni ovoga puta.

“Crna Gora je odoljela svim nasrtajima pa će odoljeti i ovome”, istakao je Brković.

Svaka forma kompromisa i dogovora je, kako je zaključio, ljekovita za savremenu Crnu Goru, ali se, kako je dodao, neke crvene linije ne smiju prelaziti.

“Crna Gora je sekularna i građanska država i jedino kao takva može da opstane”, naglasio je Brković.

3 Comments
 1. Yo komentariše

  Nismo mogli bez ovog dokazanog soviniste.

  6
  4
 2. Dacha komentariše

  On i Miras ponos i bruka Crne Gore.

  1
  1
 3. Ljuta komentariše

  Kako li je ovaj brica postao akademuk?
  Valjda sto je iz Zagreba napadao mila i DPS..?

  1
  1
Ostavite Komentar

Your email address will not be published.