Britanski soj korone otkriven u Sjevernoj Makedoniji

0

Britanski soj korona virusa detektovan je u laboratoriji jedne privatne klinike i u Skoplju, tokom analize primjeraka iz januara, objavio je danas ministar zdravlja Sjeverne Makedonije Venko Filipče.

On je na Fejsbuku napisao da se radi o 46-godišnjem muškarcu koji je već ozdravio, odnosno da se u bazi podataka Instituta za javno zdravlje IJZ Sjeverne Makedonije od 22. januara vodi kao pacijent koji je ozdravio.

“Prema informacija IJZ taj pacijent je prvi put 29. decembra 2020. napravio brzi test na korona virus, zbog povišene temperature i otežanog disanja i taj test je dao pozitivan rezultat. Nakon nekoliko dana, odnosno 4. januara 2021. javlja se na pregled u prvatnu klinuku ‘Žan Mitrev’ u Skoplju, gdje je napravljen PCR test koji je pozitivan, a pacijent je odmah hospitalizivan. Još jedan test mu je napravljen 15. januara koji je ponovo bio pozitivan”, naveo je Filipče, prenosi Beta.

On je napomenuo da taj pacijent sa britanskim sojem COVID-a 19 “nije prijavio kontakte, niti da da je putovao u inostranstvo”. Prema njegovim riječima, Laboratorija u bolnici “Žan Mitrev” je posebnim PCR metodom utvrdila da je pacijent suspektan na neku mutaciju virusa, a zatim je napravljeno “sekvencioniranje izolata”.

“Prema informacijii koja je proslijeđena Ministarstvu zdravlja, kod tog izolata su utvrđene sve mutacije koje definišu britanski soj. Kod ostalih primjeraka koji su analizirani u toj privatnoj laboratiriji nije detektovan britanski soj virusa ‘sars-kov 2′”, kazao je Filipče.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.