Britanski medij o američkom razaraču u ruskim vodama: Na ivici Trećeg svetskog rata

0

Akcije američkih vojnih brodova kod obala Rusije prijete opasnim posledicama, sve do izbijanja novog svetskog rata, piše britanski „Dejli ekspres“.

Autor članka podsjeća da su se u jednom danu dogodila dva incidenta u koja je umiješana američka ratna mornarica. Prvo je 23. novembra u akvatoriju Crnog mora uplovio razarač „Donald Kuk“ u okviru operacije NATO „Atlantska odlučnost“ s ciljem „osiguravanja bezbijednosti na moru“.

Nakon toga je američki razarač „Džon Mekejn“ narušio rusku granicu na jugu Primorskog kraja, u zalivu Petar Veliki, podsjeća autor članka.

„Ponovo je eskalirala prijetnja od Trećeg svetskog rata nakon što je ruski vojni brod protjerao američki razarač koji je, kako Moskva tvrdi, narušio rusku granicu u zalivu Petar Veliki“ piše „Dejli ekspres“.
Američka mornarica je saopštila da je Crno more veoma važan plovni put za pomorsku trgovinu i stabilnost u cijeloj Evropi. Komandant broda „Donald Kuk“ Keli Džons je rekao da redovno djeluje u tom području u saradnji sa NATO saveznicima.

Podsjetimo, američki razarač „Džon Mekejn“, koji je ušao u teritorijalne vode Rusije, prešao je dva kilometra preko granične linije. Ruski brod „Admiral Vinogradov“, koji je direktno pratio američki razarač, upozorio je strani brod preko međunarodnog kanala veze na nedopustivost takvih dejstava i mogućnost „primijene manevra taranskog udara za izbacivanje uljeza iz teritorijalnih voda“.

Ruski političari i eksperti burno su reagovali na vijest da je američki razarač narušio rusku pomorsku granicu u zalivu Petar Veliki, ocijenivši taj korak kao bezobrazluk i provokaciju.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.