Bratić poništila odluku Sanje Damjanović o milionskoj raspodjeli sredstava za projekte

0

Iz Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta kazali su da su poništili odluke o dodjeli sredstava za naučnoistraživačke projekte koje je donosila prethodna ministarka Sanja Damjanović zbog uočenih neregularnosti i nepravilnosti.

Kako su kazali, Ministarstvo nauke je poslednjih nekoliko godina sprovodilo različite oblike podrške naučnoj zajednici Crne Gore. Dodjeljivalo je grantove za naučnoistraživačke projekte, stipendije za doktorska istraživanja, podršku za podsticanje učešća u programu Horizont 2020. i Kost programima, sredstva kojima su se finansirali bilateralni projekti.

„Iznos kojima je Crna Gora na takav način direktno pomagala mlade i afirmisane naučnike prelazio je na godišnjem nivou iznos od dva miliona eura. No, pojavile su se činjenice koje diskredituju čitavu podršku naučnoj zajednici, usmjeravanu direktno iz budžeta, a o čemu detalje nije znao ni najveći broj crnogorskih naučnika. Nažalost, bivša ministarka nauke Sanja Damjanović godinama je enormna novčana sredstva dijelila po procedurama koje su bile protivpravne, samovoljne, zloupotrebljavajući poziciju ministarke“, tvrde u ministarstvu.

Kako su naveli, najbolji primjer kojim se ilustruje ta tvrdnja jeste konkurs za dodjelu grantova za naučnoistraživačke projekte kojim je u 2020. godini trebalo podržati naučnike Crne Gore sa 1,5 miliona eura, a koji je novo Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta poništilo zbog neregularnosti koje su registrovane tokom konkursne procedure.

“ Iako je saglasno Zakonu o naučnoistraživačkoj djelatnosti koji je donijet 2010. godine oko godinu kasnije donesen i Pravilnik o kriterijumima za imenovanje eksperata u postupku ocjene naučnoistraživačkih programa i projekata od opšteg interesa, bivša ministarka Damjanović nije poštovala Pravilnik, pa je tako uslove za vrednovanje projekata propisivala paušalno i prema vlastitom nahođenju, što se može vidjeti iz teksta konkursa. Njime su protivpravno propisani uslovi koji se razlikuju od onih koje predviđa Pravilnik. Tako je bivša ministarka po samo njoj znanim kriterijumima određivala vrijednosti bodovanja, procenat po kojem će se ukupna predviđena sredstva dijeliti između društvenih i prirodnih nauka, prag pozitivno ocijenjenih projekata, i drugo“, naveli su iz ministarstva.

Kako tvrde, konkurs je objavljen 27. februara 2020. godine na sajtu bivšeg ministarstva, ali su uslovi konkursa promijenjeni, opet na osnovu samovolje ministarke, 9. aprila te godine.

„Uslovi su promijenjeni samo 11 dana prije isteka predviđenog roka za predaju dokumenata. U ispravljenom konkursu, opet samovoljno i bez bilo kakve zvanične odluke, Damjanović je dala nalog da se iznos od 200.000 eura, koji je odredila samo na osnovu njoj znanih razloga, preusmjeri u posebnu vrstu projekata iako su takvi projekti ravnopravno sa ostalim tipovima projekata bez ograničenja mogli biti razmatrani u okviru prve verzije objavljenog konkursa“, tvrde u ministarstvu.

Navode i da su uočili još neke sporne činjenice.

„Naime, baza ocjenjivača koji bi trebalo da vrednuju projekte je dominantno preuzeta od ministarstava drugih država (u značajnom broju država bivše SFRJ), pri čemu prilikom tog preuzimanja nije provjeravana referentnost potencijalnih ocjenjivača“, zaključili su iz Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta.

Izvor: Dan

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.