Brat Duška Jovanovića: Sa onima, tobož ožalošćenima, iz DAN-a nikad nećemo obilježavati nedopustivo duge godišnjice ubistva!

0

Brat Duška Jovanovića, ubijenog urednika DAN-a, Miodrag Jovanović saopštio je da “članovi Duškove porodice nikad neće preći prag nekadašnjeg Duškovog Dana niti zajedno sa njima, tobož ozžalošćenima, obilježavati nedopustivo duge godišnjice od ubistva”.

Danas se navršava 15 godina od ubistva Duška Jovanovića, a jedini osuđeni za saučesništvo je Damir Mandić, koji je dobio 19 godina robije.

“U žiži javnosti je ovih dana izvještaj detektiva Vučića Petrovića o načinu i počiniocima ubistva moga brata Duška prije 15 godina. Ono što je za mene i Duškovu porodicu posebno simptomatično jeste veliko interesovanje “Duškovog Dana” (staviti obavezno pod navodnike), s obzirom na činjenicu da slanje izvještaja na provjeru nijesu ni primijetili, i nijednom rečenicom u nekadašnjoj Duškovoj novini objavili. Sada ih je rezultat pisanja detektiva Petrovića posebno zainteresovao, zašto ne reći i obradovao”, kazao je Jovanović u izjavi za Borbu.
Mjesto ubistva

On je u ime Duškove porodice prokomentarisao detektivov izvještaj.

“Jesu li u Duška iz nekih drugih kola (a ne golfa 3) pucali navedeni italijanski mafijaši nije nam najvažnije. U izvještaju detektiva Petrovića ima i drugih podataka, za porodicu mnogo važnijih, koji vode do onog koji nije pucao, ali jeste naručio ubistvo, odnosno do onog ko je imao najviše koristi od Duskovog ubistva. Nadamo se da je istraga detektiva u drugom dijelu izvještaja zasnovana na činjenicama i da će konačno dovesti do te prezrene osobe, i da tužilaštvo neće stati samo na imenima koji su pucali, već i na onima koji su naručili. Do tada članovi Duškove porodice nikad neće preći prag nekadašnjeg Duškovog Dana niti zajedno sa njima, tobož ožalošćenima, obilježavati nedopustivo duge godišnjice od ubistva”, poručio je Miodrag Jovanović.

Danijela Pavićević: Strašna istina je ostala u mraku da se o njoj šapuće

Njegova sestra Danijela Pavićević podsjetila je da “istragu o ubistvu moga brata Duška Jovanovića, od noći ubistva pa do danas, vrši crnogorska policija i njeni organi”.

“U samoj noći ubistva, od strane nadležnih organa, izostala je blagovremena blokada grada, čime je omogućeno vozilima, koja su u tom zločinu ucestvovala, da se nesmetano udalje i uklone tragove zločina. Uporedo sa tim, u prvim satima nakon zločina, medju pripadnicima policije na terenu, putem službene motorole, potraživalo se jedno vozilo, a zatim je naredba promijenjena i potraživalo se drugo vozilo, čime se opet omogućilo ključnom vozilu izuzimanje iz procesa istrage. Svi ovi “propusti” istrage u tako važnim trenucima, imaju svoja imena i prezimena. Tokom cijelog procesa, sve do sudjenja i sa samim sudjenjem, redjaju se “propusti”. Imena i prezimena svih propusta ili njihovi akteri, ubrzo su dobili unapređenja u službi”, kaže ona u izjavi za Borbu.

Strašna istina je ostala u mraku da se o njoj samo i dalje šapuće.

“Jedinu istragu, koja nije sprovedena kroz zvanične organe, uradio je privatni detektiv Vučić Petrović. Rezultat te istrage su hrabre i teške optužbe na račun najviših zvaničnika Crne Gore, kontroverznog biznismena Stanka Subotića, pojedinaca do sada nepoznatih javnosti, ali i nekih iz Dana. Izvještaj nije dobio pažnju Duškovog Dana, ali je zato rezultat danilovgradskog forenzičkog centra zaslužio naslovnu stranu u toj novini. Po proceduri i ta istraga je morala proći provjeru zvaničnih institucija Crne Gore. I za mene očekivano, na mjesta onih, koji su već “zaslužili” unapređenja, došli su novi, spremni da se “dokazuju”, i ono sto je bio zaključak provjere teških optužbi iz tog izvještaja je da nema dokaza”, dodaje ona.

Danijela Pavićević i Duško Jovanović

Crna Gora je, nažalost, zadnjih trideset godina iznjedrila puno kadrova spremnih na razne vrste zloupotreba službenih položaja zarad sitnog interesa, a da bi njih iznjedrila morala je prije njih proizvesti rukovodeći kadar koji će takve radnje zahtijevati i očekivati.

“U moru primjera raznih zloupotreba, i prikrivanja činjenica, teško je vjerovati bilo čemu, posebno ako imam u vidu posljedice koje bi nastupile po neke osobe. Milo Djukanović je u jednoj emisiji kazao kako je “ubijedjen da su počinioci zločina u Srbiji”, a ja sam ubijedjena da bi bili davno otkriveni i procesuirani da je to istina, jer u tom slučaju ne bi ni bilo razloga za skrivanjem dokaza i opstrukciju u toku istrage. Ostaje mi da čekam ono vrijeme, kada će neki novi i časni ljudi vršiti kontrolu onoga što su ovi radili. Vjerujem da je pravda spora ali i dostižna”, poručila je Pavićević.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.