Božović: Rješavanje stambenog pitanja jedan od najistaknutijih problema naših građan, većina sa preko 30 godina i dalje živi sa roditeljima

0

Činjenica da je Crna Gora Ustavom definisana kao država socijalne pravde nas obavezuje da kreiramo uslove koji će omogućiti građanima da ostvare osnovne životne potrebe, među kojima je svakako pravo na stanovanje, poručio je Bogdan Božović, predsjednik Kluba poslanika SNP-CIVIS.

„Rješavanje stambenog pitanja jedan je od najistaknutijih egzistencijalnih problema naših građana u posljednjih 30 godina. Zapanjujuće mali broj mladih ljude ima riješeno stambeno pitanje, a većina sa preko 30 godina i dalje živi sa svojim roditeljima“, izjavio je Božović, pa nastavio:

„Cijene stanova su značajno skočile, ali i rente za izdavanje. Neophodno je ponovo oživjeti ideju Unije slobodnih sindikata o formiranju Nacionalnog stambenog fonda. Nacionalni stambeni fond bi služio kao krovna organizacija, koja bi generisala prihode i redistribuirala ih lokalnim samoupravama. Sredstva za fond bi se mogla obezbijediti od međunarodnih finansijskih organizacija, a uloga lokalnih samouprava bi takođe bila jako značajna u pogledu oslobađanja od komunalnih plaćanja, što utiče drastično na smanjenje cijene izgradnje“, rekao je Božović.

Za kraj je dodao:

„Građani bi mogli da žive u tim stanovima uz plaćanje daleko pristupačnije rente, sve dok ne riješe trajno svoje stambeno pitanje. Na ovaj način pokazujemo da vodimo računa o svim građanima i da svi imaju jednake šanse“, zaključio je Božović.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.