Božović: Izgubljene dane nadoknaditi subotama, štrajk ne može trajati vječno!

0

Predsjednik Sindikata prosvjete Radomir Božović kazao je da su sinoć nastavnička vijeća grubo zluopotrijebljena jer nemaju pravo da se bave štrajkom. Naglasio je da se svaki izgubljeni radni dan zbog organizovanog štrajka može nadoknaditi radom subotom.

Božović je gostujući u „Dobro jutro Crna Goro“ kazao da je odluka da se krene u štajk definitivna.

„Nisu sve škole u štrajku, kada smo prikupljali potpise i ministarstvu predali odluku 7. februara tada smo imali 160 škola u kojima su preko 40% procenata zaposlenih dobrovoljno potpisale da ulaze u štrajk“, kazao je Božović.

Naglasio je da su se do sinoć dvije škole predomislile.

„Štrajk ne može da traje vječno, ne možemo zbog djece, vidjećemo u srijedu ćemo odlučiti, hoće li biti još pet dana ili ćemo produžiti na iduću nedjelju“, kazao je Božović.

Nastavnička vijeća su, ističe, juče grubo zluopotrijebljena.

On je kazao da su se sinoć održavale online sjednice nastavničkih vijeća, dok su jutros u 6 sati neke škole organizovale sjednice nastavničkih vijeća.

„To je zloupotreba direktora, kao i nastavničkih vijeća. Nastavničko vijeće nema pravo da se bavi štrajkom. Direktor takođe nema to pravo, jedino da primi dokumenta, zahtjeve, da organizuje nastavu“, kazao je Božović.

Iz SIndikata prosvjetnih radnika su, ističe Božović, predložili da se svaki izgubljeni radni dan odradi nekom subotom.

„Te subote ne moraju biti nužno nastavni dani, mogu biti dani sporta, kros, izleti.. Tih nekoliko subota može da se odradi a da ne budu nastavni dani“, poručio je on.

Vrtići će, kaže, raditi regularno, osim što će možda rad  biti skraćen samo za sat.

„Sindikat daje sve od sebe i nijesmo ušli srećni u štajk, razočarani smo zbog svega ovoga što smo morali da uradimo“, poručio je Božović.

Prosvjetni radnici u skoro 160 škola danas su počeli štrajk, nakon što juče nije postignut dogovor predstavnika Sindikata prosvjete i Ministarstva prosvjete, nauke i inovacija o mogućem povećanju plata. Roditelji na društvenim mrežama negoduju jer smatraju da djeca ispaštaju.

Ministarstvo prosvjete, nauke i inovacijanavelo je da žali zbog odluke Sindikata prosvjete o stupanju u štrajk.

Oni su kazali da se rješenja postižu dijalogom, a ne jednostranim akcijama, najavljujući novi sastanak u srijedu.

(RTCG)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.