Božović: Ispitni centar trebalo ranije da vodi računa o integritetu prosvjete

0

Predsjednik Sindikata prosvjete Radomir Božović smatra da su za prepisivanje na maturskim ispitima krivi svi, od prosvjetnih vlasti do direktora škola, te da je Ispitni centar trebalo ranije da vodi računa o integritetu prosvjete. On je u emisiji “Dobro jutro Crna Goro” istakao da se problem prepisivača i varalica mora naći dugoročno rješenje.

Grupa maturanata je u petak sa roditeljima protestovala ispred Ispitnog centra i Ministarstva prosvjete negodujući što nijesu položili ispite iz maternjeg jezika u sklopu eksterne provjere znanja. Njih 533 dobilo je nula bodova zbog navodnog prepisivanja, a među njima su i lučonoše i đaci generacije.

Dok je Ministarstvo predlagalo novo pregledanje testova, iz Ispitnog centra su to odbili i tražili da se organizuje novo testiranje. Nakon toga, na zahtjev ministra prosvjete Miomira Vojinovića, juče su na telefonskoj sjednici Vlade smijenjeni direktorica Ispitnog centra Dragana Dmitrović i Upravni odbor Ispitnog centra.

Komentarišući izjavu smijenjene čelnice Ispitnog centra da su branili integritet prosvjete, Božović je kazao da je trebalo da brane integritet prosvjete i ranije.

“Znate šta, mrtvom vuku mjeriti rep je lako. Mogu iz iskustva kao predstavnik Udruženja nastavnika matematike da kažem da smo imali vrlo lošu komunikaciju sa Ispitnim centrom”, kazao je on.

Istakao je da Ispitni centar nije odgovarao na pitanja po kom kriterijumu se biraju ocjenjivači testova iz maternjeg i matematike, kao i da se u komisijama plaćao samo jedan od tri člana.

“Imali smo zamjerku što se takmičenje iz matematike organizuje za šesti i deveti razred, a s druge strane, Olimpijadu znanja ignorišu”, kazao je Božović.

Smjenom rukovodstva, po njegovim riječima, ugasiće se požar trenutno.

“Možda novo rukovodstvo promijeni stvari, možda radi transparentnije, možda se više posveti više nauci. Da će se problem riješiti smjenom-neće. Mi dugoročno moramo rješavati problem i učiti djecu da prepisivanje nije dobro”, kazao je Božović.

On je kazao da učenik mora imati pravo uvida u svoj test i naknadno pregledavanje testova.

“Vjerujem da postoji mogućnost da se ponovo pregledaju testovi. Ako je neko zaista prepisivao, pitanje je da li je rješenje da kažemo ovaj zadatak koji si prepisao ti nećemo bodovati, a ove ostale, za koje nemamo dokaze hoćemo. Kakvu poruku onda šaljemo-prepisujte dok vas ne uhvatimo. Situacija je komplikovana”, rekao je Božović.

Podsjeća da ovo nije prvi slučaj i da smo u aprilu imali slučaj curenja testova iz matematike, te da taj slučaj još nije riješen.

“Ovo se dešavalo i prošle i pretprošle godine i Ispitni centar je odlučio da kaže stop. Pretpostavljam da je tako. Dosta je više toga da stotine učenika ima iste odgovore”, kazao je Božović.

Jedna od mogućnosti za rješenje problema, po njemu bi mogla biti uvođenje ometača signala, uvođenje strogih pravila.

“Možda nam ni pravilnici nijesu dovoljno precizni”, kazao je on.

Božović kaže da odgovornost na svima, od prosvjetnih vlasti do direktora škola.

“Imamo slučajeve da su direktori tokom testiranja šetali učionicama i govorili nastavnicima da pomažu učenicima kako bi škola imala što bolje rezultate. Mi jednom moramo da kažemo stop prepisivanju. Uvijek ga je bilo, ali sada moramo da ga svedemo na najmanju moguću mjeru”, rekao je Božović.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.