Božović: Internacionalna saradnja univerziteta ključna u rješavanju savremenih izazova

0

Rektor Univerziteta Crne Gore, prof. dr Vladimir Božović, učestvuje na prestižnom šestom izdanju Rome International Seminara, koji se održava od 6. do 15. juna 2024. godine u Rimu, u Italiji. Ovo učešće predstavlja značajan korak za Univerzitet Crne Gore i potvrđuje njegovu posvećenost međunarodnoj saradnji i unapređenju obrazovanja i istraživanja, saopšteno je iz UCG-a.

Rome International Seminar, čija je tema ove godine “Saradnja univerziteta i mirovni proces” (University Cooperation and Peace Process), okuplja eminentne stručnjake, diplomate i akademike iz cijelog svijeta, sa ciljem razmjene znanja i iskustava u rješavanju globalnih problema kroz saradnju univerziteta.

“Univerziteti danas igraju proaktivnu ulogu u društvu, budući da su, poput Univerziteta Crne Gore, rasadnici ideja, projekata i inicijativa koje svojim aktivnostima usmjeravaju društvo ka istinskim vrijednostima i boljoj budućnosti. U duhu jubilarnog slogana FuturUM, Univerzitet Crne Gore nastoji da na ovako značajnim događajima da svoj doprinos u rješavanju savremenih izazova i promociji vrijednosti. Mislim prije svega na promociju obrazovanja, inovacija, održivog razvoja i društvene odgovornosti”, kazao je Božović.

Seminar u Rimu se bavi pitanjima međunarodnog mira, razvoja i ljudskih prava, sa posebnim fokusom na inovativne strategije i zajedničke akcije koje uključuju akademsku zajednicu, međunarodne organizacije i civilno društvo.

Učešće Božovića na ovom seminaru ističe značaj Univerziteta Crne Gore kao važnog aktera u regionalnoj i međunarodnoj akademskoj zajednici. Pored učešća u diskusijama i sesijama, rektor Božović će predstaviti Univerzitet Crne Gore kao instituciju koja aktivno doprinosi rješavanju savremenih izazova kroz edukaciju i istraživanje.

“Posebno je značajno što će se Božović pridružiti sesiji posvećenoj saradnji univerziteta Zapadnog Balkana, gdje će se razgovarati o zajedničkim inicijativama i projektima koji imaju za cilj unapređenje obrazovanja i istraživanja u regionu”, napominje se u saopštenju.

Ovaj događaj pruža i priliku za jačanje saradnje sa univerzitetima iz regiona, kao i sa međunarodnim partnerima, što će doprinijeti daljem razvoju Univerziteta Crne Gore i njegovoj međunarodnoj prepoznatljivosti.

 

(ucg.ac.me)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.