Bošnjak za BORBU o radu Vlade: Mnogo je najavljivano, a premalo urađeno

29

Prošlo je dva mjeseca rada Vlade, a potpredsjednica Skupštine i poslanica pokreta za promjene Branka Bošnjak, za BORBU ocijenjuje da se od Vlade mnogo više očekivalo, mnogo više je najavljivano, a premalo je urađeno.

Bošnjak je istakla da je za demontažu totalitarnog i korumpiranog sistema koji je ukorjenjen evo 30 godina i koji je razvio sve moguće mehanizme opstanka, čija hobotnica je potpuno zarobila sistem, potrebna je jaka, energična, znavena i hrabra vlast.

„Potrebna je potpuna sinhronizacija svih činilaca koji čine vlast, posebno zakonodavne i izvršne vlasti, a prije svega saglasje svih političkih lidera oko aktivnosti, jer je ovo istorijski, reformski momenat. Nažalost sa razočarenjem moram priznati da to izostaje“, navela je Bošnjak.

Kako je dodala, napoznavanje organizacije i funkcionisanja državnog sistema, nepoznavanje stanja u Crnoj Gori, ali i nepoznavanje trendova u Evropskoj uniji i uopšte globalnih trendova, posebno u ovom pandemijskom periodu, kad mnoge zakonitosti i odluke ne važe, vrlo zabrinjava.

„Zabrinjava i utisak da Vlada unutar sebe ne funkcioniše sinhronizovano, jedni pokazuju želju i trude se, drugi aroganciju, a trećih nigdje nema. Za sad vidim da se bave uglavnom posledicama, i predstavljaju kao «epohalno otkriće» nešto što smo mi pričali godinama unazad i čak i krivično procesuirali aktere“, dodala je ona.

Bošnjak je kazala da je lično sam imala mnogo veća očekivanja kada se radi o obećanjima koje su sami svrstali u prioritete, kao i u izboru kadrovskih rješenja.

„Mi iz parlamentarne većine smo htjeli da pomognemo i inicirali smo niz zakonskih rješenja i to onih koji su demokratska tekovina i koji su okosnica naših programa. Ali naišli smo na ignorantsko ponašanje pojedinih ministara i premijera što je nedopustivo. Nedostavljenju mišljenja na predloge zakona, uprkos dostavljenim urgencijama mene kao potpredsjednice Skupštine, koja koordinira rad odbora, može se tumačiti kao vid opstrukcije. Da li je u pitanju nesnalaženje ili neznanje, ili i jedno i drugo, a možda i nešto treće, ne znam, ali svakako takvo ponašanje se ne može više tolerisati“, dodala je ona.

Bošnjak smatra da ipak Premijer i ministri moraju biti svjesni da su na tim pozicijama isključivo zahvaljujući, ne građanima Crne Gore jer su građani birali nas a ne njih, nego nama, poslanicima vladajuće većine, i oni za svoj rad odgovaraju nama.

„Vidno je nepoznavanje funkcionisanja državnog sistema kod ove Vlade i upliv raznih neformalnih centara moći, i više nego jasno je da je naveća greška što se premijer odlučio za tzv. ekspertsku Vladu, ma šta to značilo, jer ne vidim da su ikakve njihove ekspertize došle do izražaja, a ne za Vladu koja bi u svom sastavu imala i predstavnike pobjedničkih koalicija koji bi joj dali političko iskustvo, mudrost i stabilnost“, navela je ona.

Bošnjak je navela da je loš PR takođe nešto što je više nego očigledno, pa svako malo premijer ili neko od ministara “zablista” sa nekom izjavom koju protivnici jedva dočekaju i onda je recikliraju danima.

„Smeta i konstantna potreba da se pravdaju onima koji beskurpulozno pokušavaju da sačuvaju svoje pozicije, svoje nelegalno stečeno bogatstvo. To je nepotrebno trošenje energije. Ako ovako nastave, bojim se da će posledica biti da će pojedine kriminalne grupe i korumpirani pojedinci ostati netaknuti, da će obećane reforme izostati te da će siromaštvo galopirajuće rasti“, poručila je ona.

Bošnjak je istakla da reforme moraju mnogo jače da se sprovedu, mnogo efikasnije jer narod pokazuje nestrpljenje.

„Ukoliko nisu kadri, nemaju snage, znanja i hrabrosti da se suoče sa svim izazovima, neka ustupe mjesto onima koji imaju. Koliko je samo priče bilo o Zakonu o preispitivanju porijekla imovine i to je bilo jedno od glavnih postizbornih obećanja, i ja sam poštujući volju naroda predlog tog zakona dala u skupštinsku proceduru i šta imamo, zaglušujuće ćutanje Vlade evo skoro dva mjeseca, a dužna je bila da u roku od 15 dana da mišljenje na dostavljeni predlog, kako bi išao na prvo čitanje na matičnom odboru. Primjera je bezbroj“, naglasila je ona.

 

 

 

29 Comments
 1. Magistrala komentariše

  PA DOBRO GOSPODJO BOŠANJAK.

  ZA DVA MJESECA SE NE MOZE URADITI SVE STO JE DPS URADIO ZA 30 GODINA.
  MI SVE HOCEMO PREKO NOCI. POLAKO SVI DANI NAPRIJED

  1. mitar komentariše

   malo je uradjeno? aj ne sprdajte se

   1. Peko komentariše

    Pa malo je uradjeno, ostao je Radulovicima jos neki necak sa sela da se zaposli u Vladu. Na cekanju je, pa pritiskaju.

   2. Oskar komentariše

    Branka je sve u pravu i svi lideri DF. Tacno je da smo glasali DF pa ispade nesto drugo.
    Od prvoga dana moglo se shvatiti da nesto ne stima kako treba. Najvise glasova dobio je DF a ono dodjose drugi za koje niko nije znao i ispade da bi im se umanjila reputacija u ekspertskoj vladi kada bi bio DF u njoj. Ajde sto su eksperti, u sto i ne moramo sumjati, ali jos i apostoli.

 2. Tajci komentariše

  Potpuna istina i osjecaj po dubini. Vrlo malo se uradilo pa cak su izostale i one najhitnije stvari. Pored svih najava o raznim vrstama rezova i prekida stare prakse mi jos uvijek zivimo u dps sistemu rada i vrijednosti. Razni partijski mocnici i dalje vuku glavne konce a sto je najgore i dalje je nemoguce od istih doci do izrazaja. Mnoge stvari idu i daljevsilaznom putanjom licno mislim namjerno, kako bi se naslednicima jos vise otezao pocetni polozaj, sa kasnijom namjerom da se prikaze da su nesposobni. To se vidi i golim okom a ako se udje u dubinu ovo je mnogo vidljivije. Da li je nedostatak zelje i nesposobnost ministara i za sad samo najuzih saradnika problem nije mi jasno. Ali problemi ce vremenom sigurno postajati sve veci a nezadovoljstvo iz dana u dan raste. Par stvari koje su isplivale ali bez bilo kakvih konkretnih poteza u resavanju su nedovoljne da bi se pokazalo da se nesto desava. Posebno su pogodjene zatvorene institucije a u njima tek nema pomaka.

  1. LipaLipa komentariše

   … par napomena, … sinhronizacija, jedinstvo lidera, ,,, u frontu, koaliciji oko njega, … vise od deset „partija“ … ne postoji nacin da se to sinhronizuje, objedini, …. osim jedan da osnuju(ujedine) partiju, … ako zasupaju narod, srbe, onda sabor, … vjestacka podjela(neko dijelio) nije interes naroda,… vizeuelno poslanici fronta djeluju iritanto, …. sto nije slucajno, obrnuto namjerno, …. da ne nabrajam, lideri, … jos da je tu manda, ma „skup“, … jasno je da ih neko birao po tom modusu, … trebalo srbe, stigmatizovati, ocrniti, … prestaviti kao „cetnicke horde“, zato „vojvoda“, … smijesno onda , Vlada ne djeluje sinhro, … naravno da nije asihrona, obrnuto, … zamjena teza, front asihron, projektuju na Vladu, … po hitno ujedinjene, sabor … osobadjanje od ovih „sinhronih“ bar peses, , … mozda bi i imali neku sansu, … ono prva ruka price, treba to jos, naravno … aj’ zdravo, …

 3. Darko Si komentariše

  SJAJAN OSVRT DOKTORICE BOSNJAK, BRAVO ! PUNO SMO HTJELI DOBILI SMO 0 !!!

  SAMO JE JEDAN POSLANIK SVE U PRAVU, KOJEG SAM POCEO DA OBOZAVAM
  ZNA SE KO JE TO
  NAJHRABRIJI
  IME MU POCINJE NA N A PREZIME NA M !!! LEGENDA !!!

  1. mitar komentariše

   pa nista nek taj poslanik srusi ovu vladu i vrati dps na vlast… to mu je izgleda jedini cilj mlataranja po cijeli dan.

   1. Tajci komentariše

    I onda ti da pises kako je sve bilo savrseno a taj poslanik je izdajnik. A u stvari se koristi upravo ta prica da se poslanici ucijene da podrzavaju vladu koja jediino nije razocarala vas iz dps-a.

    1. Ksilofon komentariše

     Taj poslanik je izdajnik ionako. Samo ceka priliku kad ce najskuplje da se proda.

 4. TREPCA komentariše

  Produzite dalje , profesorice vi i vas presjednik strucnjaci za sve i svakog …

  1. Ksilofon komentariše

   Cekaj, polako, nije jos svakoga iz porodice zaposlila.

 5. Rade komentariše

  Da sam mjesto vas stidio bih se što sam član partije kojoj je Medo predsjednik.

 6. E viva komentariše

  A ti I Medo ih podrzavajte..I tvoje dragi Radulovic

 7. Jovana komentariše

  Bilo je previše priče, a malo rada.

 8. Sibirski komentariše

  #Brankajesveupravu
  #DFjesveupravu

 9. Ja komentariše

  Bizno je da si se ti ugnijezdila kur.o stara je.o te onaj odrpenjak radulović sram te bilo.da pta valjaš nebi ljubavnica cio život bila i to da kome nego onoj spodobi.a onaj matori lajavac sve svoje namiri ,sve.i svi vi zato vlada i ne radi bogalji jedni.oboliki narod prevariste ali nećete više sigurno.pu

  1. Tajci komentariše

   Bagro dps-ovska.

   1. Ja komentariše

    Tajči ti si kur.a stara.a dps si ti sigurno.JA.JA samo istinu pišem ništa drugo.istinu koju ti zatupo niti vidiš niti želiš i smiješ da vidiš

 10. Q komentariše

  Ova Vlada sto je i radila uglavnom naopako je radila.Ja samo znam nikad vise glasa tamo gdje bude Krivokapic.

 11. Milica komentariše

  Vlada je usporila previse, rijeci bez djela nam nista ne znace

 12. lorena komentariše

  Mnogo je obecavano, a malo ispunjavano. Ciljevi koji su u planu da se postignu moraju biti ispunjeni, neki i izmijenjeni! Glasali smo za to:)

 13. Јанко komentariše

  Sramotna Vlada ni vakcine da nam obezbjedi!

 14. Kazaro86 komentariše

  #Medojesveupravu
  #DFjesveupravu

  1. t-rex komentariše

   Ma da DPS bi ti obezbedio sad kad ga nema.

 15. E viva komentariše

  Izadjite sada na litije,pa u mastire da se pricescujete jednom kasikicom,bravusani

 16. milan komentariše

  MA DAJ GOSPOĐO BOŠNJAK NE MLATI. DA VI IZ DF PREUZMETE SAMOSTALNO KORMILO JOŠ BI BILA GORA SITUACIJA. POMIRITEDNO E SE SA OSTATKOM OPOZICIJE. RADITE SKUPA ŠTITITE ,POMAZITE JEDNI DRUGE. NE KUKAJTE TI I MEDOJEVIC POSEBNO NA NOVU VLADU. NIJE SE MOGLO VIŠE ZA OVO KRATKO VRIJEME. NAJBOLJI EKSPERTI SVIJETA DA DOĐU NEBI NAPRAVILI NIŠTA SPEKTAKULARNO. ZATO NEMOJTE DA NAPADATE NIKOGA SAMO STRPLJIVO I ZAJEDNO TREBA DA DJELUJETE.

  1. kuca komentariše

   Covjek ne zna sta je gore u ovoj zemlji DPS ili Krivokapic botovi.

 17. Bajes komentariše

  BRAVO ! Svaka cast doktoriti Bosnjak. Medo je sve u pravu, odnosno DF i PZP.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.