Bošnjak: Više od godinu dana članovi kolegijuma i predsjednici radnih tijela Skupštine primali mjesečno varijabile

0

Poslanica Demokratskog fronta (DF) Branka Bošnjak kazala je “Vijestima” da su više od godinu dana članovi kolegijuma i predsjednici radnih tijela Skupštine, izuzev predstavnika DF-a, primali mjesečno varijabile.

“I to predsjednik Skupštine 357,7 eura, članovi kolegijuma 306,60 eura, a predsjednici odbora po 204,40 eura. Izuzetak su januar i avgust kad nije bilo varijabile”, istakla je Bošnjak.

Ona je kazala da, kad se to saznalo i kad su tražili od Generalnog sekretara Skupštine da im dostavi tačne podatke, “on je, da ne bi ispalo da se selektivno dodjeljuju varijabile, insistirao da se retroaktivno, za cijeli period, uplate kompletan iznos i predstavnicima DF-a kako bi ‘ispeglali’ ove svoje postupke”.

Istakla je da predstavnici DF-a nijesu željeli te varijabile, već su rekli da se ti iznosi uplate drugim subjektima kao donacija.

“Dakle, više od 10 mjeseci su oni članovi kolegijuma, pa čak i neki koji vrlo rijetko svraćaju u Skupštinu, primali redovno ove varijabile. Još sramnije je što je isti iznos varijabile od 306,60 eura mjesečno uplaćivan generalnom sekretaru Skupštine i šefici kabineta predsjednika Skupštine, kojima je kao službenicima u opisu posla to što prisustvuju radu Kolegijuma”, ocijenila je Bošnjak.

Ona je istakla da bi trebalo da pokrenu inicijativu za izmjenu Zakona o zaradama u javnom sektoru i predlože da su te pozicije sa nešto većim koeficijentom, ako smatraju da treba da budu izdvojeni od ostalih poslanika koji nijesu članovi kolegijuma, iako je to neformalno tijelo Skupštine koje ne donosi nikakve odluke.

“Ali, ovaj iznos koji su oni sebi odredili je pretjeran. A da ne kazem da predsjednik i potpredsjednici Skupštine po pomenutom Zakonu imaju nešto veći koeficijent od ostalih poslanika. Pa valjda je to zato što treba da održavaju i sjednice kolegijuma koje se odvijaju maksimum nekoliko puta mjesečno”, kazala je Bošnjak.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.