Bošnjak pokrenula inicijativu: Poslanike ne mogu kažnjavati za mišljenje

0

Poslanik Demokratskog fronta (DF) Branka Bošnjak podnijela je Ustavnom sudu zahtjev za ocjenu ustavnosti dijela Poslovnika Skupštine Crne Gore, koji se odnosi na izricanje opomena poslanicima.

Ona je u zahtjevu podsjetila da prema Ustava Crne Gore “poslanik ne može biti pozvan na krivičnu ili drugu odgovornost ili pritvoren za izraženo mišljenje”, ali da Poslovnik dozvoljava da oni budu novčano kažnjeni zbog izjava u parlamentu.

“Dosadašnje iskustvo mi daje za pravo da smatram da je ovo mjera koja je uvedena da bi se “disciplinovala” opozicija, tačnije Demokratski front, jer do sada su, bez obzira na ukupnu retoriku, kažnjavani uglavnom isti pojedinici iz DF-a. Osim u jednom slučaju, kada predsjedavajući nije izrekao opomenu poslaniku vlasti, bez obzira što je koristio uvredljive riječi, ali je taj poslanik sam insistirao da bude kažnjen. Dakle, ne postoje kriterijumi, niti lista nedozvoljenih izraza, već su poslanici opozicije u milosti predsjednika ili predsjedavajućeg, i toga na koju su nogu ustali toga dana”, navodi se u zahtjevu.

Poslovnikom je predviđeno da predsjedavajući Skupštine poslanika može opomenuti, oduzeti mu riječ ili ga udaljiti sa sjednice. Takođe i da se za izrečenu mjeru opomene poslanik i novčano kazni sa 10 odsto plate, dok se za dvije ili više opomena kažnjava sa 20 odsto. Poslanici kojima predsjedavajući oduzme riječ rizikuju kaznu od 40 odsto plate, dok onima koje udalje sa sjednice umanjuju platu za polovinu.

Zbog kršenja poslovnika i izjava u parlamentu u nekoliko navrata su kažnjavani poslanici DF-a Andrija Mandić, Jovan Vučurović, Milan Knežević, Nebojša Medojević, Marina Jočić, Branko Radulović, predsjednik Radničke partije Janko Vučinić dok je jednom kažnjen i poslanik Liberalne partije Andrija Popović.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.