Bošnjak: Nije razmatran povratak u Odbor za izborno zakonodavstvo

0

Poslanica Demokratskog fronta u Skupštini Crne Gore Branka Bošnjak kazala je da su u tom opozicionom bloku svjesni da bez Demokratske partije socijalista nema dvotrećinske većine za izglasavanje izmjena izbornog zakona, te da se mora sjesti sa njima.

Odgovarajući na pitanje FOS-a, da li je DF razmatrao povratak u Odbor za reformu izbornog zakonodavstva, Bošnjak navodi da to još nisu učinili ali da se “mora sjesti sa DPS-om, iako mnogi to još uvijek ne kapiraju”.

Ovom izjavom demntovano je pisanje DAN-a koji je u više navrata objavio da je DF donio odluku o povratku u pomenuti Odbor.

“Mi nijesmo još razmatrali povratak u rad Odbora, ali smo svjesni da ako želimo da mijenjamo izborni ambijent da mora doći do kompromisa i da se mora sjesti sa DPS jer bez njih nema dvotrećinske većine za izglasavanje izmjena izbornog zakona. To neki izgleda još ne kapiraju. Vrijeme leti, brzo ćemo ući i u izbornu godinu, a dobra je praksa da se ne mijenjaju pravila igre u izbornoj godini. Tako da nam ne ostaje puno vremena za taj ozbiljan i odgovoran posao”, kazala je Bošnjak.

Ona ističe da se nada da će među opozicijom ipak razum prevladati, jer im je, kako je navela, potrebno jedinstvo.

“Politička situacija je vrlo komplikovana, sve je naelektrisano, tome su doprinijele ove sramne presude za tzv. državni udar nevinim političkim liderima srpskog naroda, pa do vrlo problematičnog zakona o vjerskim zajednicama koji pojačava taj međunacionalni konflikt, za normalne ljude je ovo nerazumno ali očigledno da diktator i njegova klika su spremni na sve da bi očuvali ono što su pokrali i zato sve ovo rade. Ali opoziciji treba jedinstvo kao jak odgovor. Nadam se ipak da će razum prevladati jer nam je potrebno pomirenje pravoslavnog bića u Crnoj Gori, a to može samo dijalogom i kompromisom”, kazala je ona.

Podsjetimo, Odbor za reformu izbornog zakonodavstva formiran je u oktobru prošle godine, radi optimizacije sveukupnog ambijenta u kome će biti održavani naredni izborni ciklusi.

U radu Odbora učestvovale su gotovo sve parlamentarne stranke, osim Demokrata i URE. Oni su tada poručili da neće “u odbor DPS i DF za sve i svašta, a u stvari nizašta”. Pararelno sa tim Odborom, Demokrate i URA osnovali su Forum za izborne reforme, koji nije zabilježio konkretnija djelovanja.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.