Bošnjak: Ljekarima i prosvetnim radnicima uvećati zarade

0

Demokratski front predlozio je izmjene Zakona o zaradama zaposlenih u javnom sektoru kojima bi se ljekarima i prosvetnim radnicima uvećale zarade.

Kako je poslanica Branka Bošnjak pojasnila, dopunama Zakona o zaradama zaposlenih u javnom sektoru donekle bi se vratio dignitet profesija profesora univerziteta i ljekara, koje su, kako je navela, postojećim Zakonom o zaradama zaposlenih u javnom sektoru potpuno marginalizovani.

Čak ih zakon nigdje eksplicitno ne tretira iako se radi o profesijima koje zahtijevaju najviši nivo kvalifikacija obrazovanja i koje su jedne od najzahtjevnijih i najodgovornijih, a da ne kažemo da su ta lica kroz sistem obrazovanja od osnovne škole pa do sticanja ovih zvanja morali biti najbolji. Oni su elita društva, ali nažalost naša država to ne prepoznaje, zato je njihov odliv iz zemlje ogroman, a društvo koje ne prepoznaje i ne cijeni znanje, nema prosperiteta, rekla je ona.

Treba istaći, poručili su iz DF-a da univerzitetski profesori i doktori medicine, specijalisti i subspecijalisti prolaze kroz najduži proces osnovne i dopunske edukacije, kao i da obavljaju veoma složene i odgovorne poslove koje čini stub svakog zdravog društva.

Iz DF-a su predlozili da se kao nove podgrupe zaposlenih u Zakon, izmedju ostalih, uvrste naucni savjetnici, redovni profesori, vanredni profesori, ljekari subspecijalisti, doktori medicine…

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.