Bošnjak i Raičević: Od početka pandemije bez posla ostalo 6.000 žena

0

Oko 6.000 žena u Crnoj Gori ostalo je bez posla od početka pandemije korona virusa, saopšteno je na sastanku potpredsjednice Skupštine Branke Bošnjak i  direktorice Centra za ženska prava  Maje Raičević.

One su ukazale da je pandemija dovela i do porasta nasilja nad ženama u uslovima zabrane izlaska i kretanja. Bošnjak i Raičević su istakle spremnost da zajednički rade na ekonomskom i socijalnom osnaživanju žena i povećanju broja žena na mjestima odlučivanja.

“Predmet razgovora bila je inicijativa potpredsjednice Skupštine za osnivanje Ženskog kluba u parlamentu, koja je naišla na odobravanje i mogućnost za inteziviranje saradnje, posebno u dijelu unapređenja regulative za borbu protiv rodno zasnovanog nasilja, osnivanja Alimetacionog fonda, kao prioritetnih aktivnosti. Ona je upoznala sagovornicu sa prelimineralnom podrškom predstavnica vodećih država u svijetu za formiranje Ženskog kluba”, saopšteno je nakon sastanka.

Raičević je pozdravila izmjene Poslovnika Skupštine u dijelu veće vidljivosti žena na rukovodnim mjestima u parlamentu i upoznala Bošnjak sa predlogom izmjena Zakona o izboru odbornika i poslanika za povećanje broja žena na izbornim listama, koji je pripremio Centar za ženska prava.

“Na sastanku je izražena obostrana spremnost za buduću intezivnu saradnju, a sagovornice su se saglasile da postoji potreba da žene u Crnoj Gori moraju aktivnije da budu uključene u promjene i rješenja koja utiču na razvoj demokratskog društva. Osvrnuvši se na poslednja dešavanja vezana za neprimjereni napad na ministarku Vesnu Bratić, sagovornice su osudile taj akt kao nemoralan i mizogen”, zaključeno je na sastanku.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.