Bošnjak: Crna Gora uvažava politiku „jedne Kine“ i cijeni odnos prema spoljnopolitičkom opredjeljenju Crne Gore kao NATO članice

0

Crna Gora uvažava politiku „jedne Kine“ i cijeni odnos kineske strane prema spoljnopolitičkom opredjeljenju naše zemlje, kao NATO članice i zemlje kandidata za Evropsku uniju, poručila je potpredsjednica Skupštine Crne Gore i kopredsjednica Ženskog kluba Branka Bošnjak.

Kako se navodi u saopštenju iz crnogorskog parlamenta ona i zamjenica generalnog sekretara Milena Vuković-Sekulović razgovarale su onlajn putem sa potpredsjednikom Svekineskog narodnog političkog konsultativnog savjeta Vang Jongćingom.

„Bošnjak je istakla je zadovoljstvo zbog kontinuiranog procesa saradnje dvije zemlje uz tradicionalno dobre odnose, posebno zbog činjenice da se nalazi na čelu Grupe prijateljstva sa NR Kinom. Bošnjak je kazala da vjeruje da će u narednom periodu dijalog na nivou parlamenata biti dodatno unaprijeđen“, piše u saopštenju.

Kako se navodi Jongćing je rekao da je posebno zahvalan na prijateljskim odnosima Crne Gore i Kine koje njeguju uzajamno poštovanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta. Istakao je da je namjera da dvije zemlje iskoriste sve potencijale za saradnju kroz turizam, obrazovanje, kulturu i sport.

Dodaju da je obostrano zaključeno da proaktivnim pristupom, dvije zemlje mogu dodatno da osnaže i unaprijede odnose u pomenutim oblastima, kao i na nivou parlamenata dvije zemlje, te saradnjom stručnih službi.

„Uloga NR Kine posebno je važna na ekonomskom i mirnodopskom polju, naročito u periodu globalne krize izazvane pandemijom i ratom u Ukrajini“, rekla je Bošnjak.

Zaključuju da se Jongćing zahvalio na razgovoru za koji je rekao da je doprinio razumijevanju i prijateljstvu Crne Gore i NR Kine.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.