Bošković: Ništa nećemo graditi na Sinjajevini

1

Crnogorska Vojska na Sinjajevini ne planira ništa da gradi već da iskoristi prostor i da u saradnji sa mještanima, izgradi puteve i sisteme za vodosnabdijevanje, rekao je ministar odbrane, Predrag Bošković.

Bošković je u intervjuu agenciji MINA kazao da eksploziv koji će biti korišćen tokom vježbi ne može ugroziti životnu sredinu.

On je kazao da Vlada, niti Ministarstvo odbrane, ne žele da grade bilo šta na Sinjajevini već hoće da iskoristi njen prostor, kao što koristi druge prostore za vježbovno-nastavne aktivnosti Vojske Crne Gore (VCG).

“Ono što izdvaja Sinjajevinu od ostalih lokacija je to što toliki prostor, u vlasništvu države, ne postoji nigdje u Crnoj Gori i zato je najinteresantnije sa aspekta izvođenja najsloženijih i najkomplivanijih vježbi gdje može učestvovati praktično kompletna Vojska”, objasnio je Bošković.

On je naveo da Vojska na Sinjajevini želi da podiže kapacitete i sposobnosti a da, u saradnji sa mještanima i samoupravama, izgradi puteve, sisteme za vodosnabdijevanje i sve što je neophodno da bi se taj kraj, koji je ujedno i veliki turistički potencijal, mogao iskoristiti na najbolji mogući način.

Bošković je ponovio će prostor Sinjajevine koristiti u periodu kada katuni nijesu u funkciji najviše mjesec godišnje odnosno dva puta po 15 dana i da neće biti korišćena municicija koja može naštetiti životnoj sredini.

On je naveo da će koristiti klasični eksploziv, koji se trenutno nalazi u upotrebi u VCG ne može naštetiti životnoj sredini već da ispari u roku od 14 do 18 sati.

“Na izgradnji auto-puta Smokovac Mateševo tokom jednog dana koriste iste vrste eksploziva onoliko koliko bi se za godinu potrošillo na Sinjajevini”, rekao je Bošković.

1 Comment
  1. Clippers fan here komentariše

    Once upon a time in the West Balkans: Montenegro for fistful of dollars.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.