Bošković doliva ulje na vatru: Protiv Crne Gore se vodi krstaški rat!

0

Ministar odbrane Predrag Bošković kazao je da je Zakon o slobodi vjeroispovijesti iskorišćen da se protiv Crne Gore povede krstaški rat. Protestne litije, kako je rekao, nemaju nikakve veze sa zakonom, već je, smatra on, namjera da se Crna Gora predstavi kao srpska država, kojoj bi se poništila nezavisnost izglasana na referendumu 2006. godine.

Tu tvrdnju Bošković temelji na ikonografiji koja se može vidjeti na protestnim litijama, ali i iscrtavanju srpskih motiva širom Crne Gore.

Zakon o slobodi vjeroispovijesti, kako je rekao, ima za cilj da se Crna Gora vrati u srednji vijek, dok odnose sa Srbijom, nakon svih dešavanja, ocjenjuje kao najlošijim od obnove nezavisnosti.

“Protesti nemaju veze sa zakonom, jer da je tako, zakon bi se primijenio, pa bi vidjeli da li on ugrožava bilo čija prava. Vidimo da to nije slučaj. Vidimo ikonografiju na skupovima, vidimo kako se označava teritorija Crne Gore kao srpske države, vidimo crtanje srpskih motiva”, rekao je Bošković u intervjuu Radiju Crne Gore.

Namjera je, kaže, da se Crna Gora predstavi kao srpska država, te da se poništi državna nezavisnost i naša zemlja ponovo vrati pod skute Srbije, kako bi se o sudbini Crne Gore odlučivalo van naših granica.

Poručuje i da ne postoji sila koja nas može preobratiti u teokratsku državu.

Bošković je istakao da je Demokratski front DF prevaziđena politička organizacija u Crnoj Gori, te da je Srpska pravoslavna crkva (SPC) jedini subjekt koji je mogao da generiše prosrpski korpus.

Stoga su poruke koje u posljednje vrijeme stižu iz Beograda o pomoći srpskom narodu i SPC, smatra Bošković, dodatak priči da se što više građana na popisu stanovništva u Crnoj Gori 2021. godine izjasni kao Srbi.

To, kako je rekao, za cilj ima stvaranje srpskog karaktera Crne Gore.

“Crna Gora je država svih njenih građana, bez obzira na to kako se izjašnjavaju i niko ne može spriječiti put Crne Gore ka modernoj evropskoj državi”, poručio je Bošković.

Ocijenio je kvalitetnim Zakon o slobodi vjeroispovijesti, uz uvjerenje da će taj akt svakom građaninu garantovati ostvarivanje svojih vjerskih prava u skladu sa njegovim potrebama.

“Mislimo da Crna Gora treba da dijeli one vrijednosti koje se danas poštuju i vrijede u svakoj razvijenoj zemlji Evrope. Možemo sa ovim da se izborimo na demokratski način, bez tenzija i incidenata, jer smo svjesni da nas posmatra međunarodna organizacija”, rekao je Bošković.

Saopštio je i da nema nedoumicu da su sva dešavanja na ovim prostorima “uigrana”, jer je Balkan, kako je podsjetio, “kroz istoriju bio mjesto gdje su se sukobljavale mnoge civilizacije”.

“Kad je u pitanju ova matrica, nema sumnje da je ona inicirana i obrazovana shodno onome što je Rusija uradila u Ukrajini, Gruziji, Moldaviji. Sve kreće frontalno iz više centara kad su tabloidi i portali u pitanju”, kazao je Bošković.

Iako ga retorika u Crnoj Gori podsjeća na onu iz 90-ih, Bošković ne strahuje da bi se mogao ponoviti sličan scenario.

“Danas je globalni kontekst drugačiji. Demokratski kapaciteti država na Balkanu su veći nego što su bili 90-ih”, rekao je Bošković.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.