Borovinić Bojović uputila dopis Spajiću: Traži povećanje zarada svim zdravstvenim radnicima

1

Ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović uputila je dopis ministru finansija i socijalnog staranja Milojku Spajiću sa inicijativom za povećanje zarada svim zdravstvenim radnicima, a ne samo ljekarima.

“U proceduri se nalaze Predlog zakona o dopunama Zakona o zaradama zaposlenih u javnom sektoru, čiji predlagač je dr Branka Bošnjak, potpredsjednica Skupštine Crne Gore i Predlog Zakona o izmjeni i dopunama Zakona o zaradama zaposlenih u javnom sektoru, čiji predlagač je Sindikat doktora medicine Crne Gore”, navodi se u dopisu.

Kako dodaje Borovinić Bojović, kao resorno ministarstvo zdravlja veoma su zainteresovani za povećanje zarada zdravstvenih radnika, cijeneći težinu i odgovornost njihovog rada, što je posebno došlo do izražaja u vremenu pandemije zarazne bolesti COVID-19.

“Brižljivo smo razmotrili oba predloga, koji tretiraju samo povećanje zarada doktora medicine, a Ministarstvo zdravlja je mišljenja da povećanjem treba obuhvatiti sve zdravstvene radnike, a ne samo doktore medicine. Kako se radi o dva predloga izmjena i dopuna istog zakona, a da su koeficijenti za utvrđivanje zarada zdravstvenih radnika utvrđeni Granskim kolektivnim ugovorom za zdravstvenu djelatnost, mišljenja smo da bi trebalo da se održi preliminarni sastanak sa predstavnicima Ministarstva finansija, kako bi se predlozi razmotrili i utvrdio iznos novčanih sredstava koji će biti planiran i opredijeljen za ove namjene u Budžetu Crne Gore za 2021. godinu, sa finansijskim izvještajem i pokazateljima”, dodaje u dopisu.

Ministarka naglašava da tek nakon ovih aktivnosti, uz prethodnu saglasnost Ministarstva finansija, Ministarstvo zdravlja, odnosno Vlada Crne Gore se mogu izjasniti o predlozima za izmjene i dopune Zakona o zaradama zaposlenih u javnom sektoru.

“Iz navedenih razloga, potrebno je da nas obavijestite o terminu za održavanje ovog sastanka, u što kraćem roku”, dodaje ona.

1 Comment
  1. Ivi komentariše

    Žuta patka, patkica. Nesposobna.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.