Borovinić Bojović: Trenutna situacija je zabrinjavajuća, nije alarmantna

3

“Već nekoliko puta se dešavalo da imamo kretanje virusa u obliku tzv. sinofeide, dakle pogoršanja, pa poboljšanja, pa opet pogoršanja itd”

Ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović kazala je u u Bojama jutra na TV Vijesti da smo svi sjedoci da cijela situacija sa koronom koja je zahvatila svijet traje od 16. marta.

“Već nekoliko puta se dešavalo da imamo kretanje virusa u obliku tzv. sinofeide, dakle pogoršanja, pa poboljšanja, pa opet pogoršanja itd.. Sve je to svojestveno svakom ovakvom virusu. Trenutna situacija je zabrinjavajuća, nije alarmantna”, rekla je Borovinić Bojović.

Ona je kazala da imamo pojavu novih mutagenih oblika virusa, a to znači veći stepen zaraznosti i porast broja zaraženih na dnevnom nivou i popunjenost bolničkih kapaciteta.

“Ovo sada je rezultat pojave novih mutagenih oblika virusa i nepoštovanja mjera”, kazala je ministarka.

Na pitanje da li je trebalo ranije reagovati sa restriktvnim mjerama ona ja kazala da način donošenja mjera nije proizvoljan.

“Popunjenost bolnica je 75 odsto, što govori da možemo očekivati veći stepen smrtnosti. To je upozoravajući momenat kada treba propisati rigoroznije mjere, kako bi se poštedjeli bolnički kapaciteti. Nije dobro kada je popunjenost velika, shodno tome razmatramo donošenje rigoroznijih mjera” kazala je Borovinić Bojović.

“Ako imate crveno, odnosno alarmantno polje onda se donese mjere koje štite mjesta i gradove na 150 kilometara radijusa. Mjere za Opštine Tuzi bile su propisane i za Bar i za Danilovgrad. Imamo opštinske timove za zaštitu i spašavanje i sa njima smo imale sastanke na temu propisivanja mjera. Kontrola poštovanja mjera su negdje zatajile”, kazala je Borovinić Bojović.

Komentarišući nepoštovanje mjera, rekla je da joj je premijer Zdravko Krivokapić odgovorio da će poštovati mjere i dati primjer ostalim građanima da to čine.

“Sve javne i političke ličnosti pozivam da kao građani poštuju mjere”, poručila je ona

Vjeruje da ćemo biti svjedoci poštovanja mjera kako od premijera, pripadnika Vlade, te drugih političkih ličnosti.

“Svi smo u ovome zajedno i jednako izloženi”, kazala je Borovinić Bojović.

Kazala je da planiraju pooštrovanje kontrole mjera u Nikšiću, s obzirom na to da je nizak nivo poštovanja mjera u predizbornoj kampanji.

“Građani će biti upozorovani, a nakon toga je vrlo moguće da će biti kažnjavanja, jer je to jedini način da zaštitimo građane koji ne poštuju mjere”, poručila je Borovinić Bojović.

3 Comments
 1. Bato komentariše

  Evo vam Komite …
  Pa kažnjavanje ako smijete

 2. Sotonjara! komentariše

  Vesela ona!, umiru crnogorci, kad cetnikklerofasist kihne od zalosti u delirij plača pads

 3. Sotonjara! komentariše

  Bla bla bla jesi ti doktorka ili gledas u karte

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.