Borovinić Bojović: Saradnja je uslov opstanka pojedinca i zajednice

0

Međusobna saradnja jedan je od osnovnih uslova opstanka kako pojedinca, tako i zajednice, poručila je predsjednica Skupštine Glavnog grada i predsjednica Skupštine Zajednice opština Crne Gore (ZOCG) Jelena Borovinić Bojović na okruglom stolu „Međuopštinska i međunarodna saradnja lokalnih samouprava”, koji je danas, na njenu inicijativu, održan u Gradskom parlamentu, u koorganizaciji sa ZOCG.

Kao nedavno izabrana predsjednica Skupštine ZOCG, Borovinić Bojović je istakla da će se truditi da da dodatni impuls tješnjoj saradnji koja će donijeti benefite svim članicama ove Asocijacije.

– Osim multilateralane saradnje u okviru Zajednice opština, vjerujem da treba podsticati i bilateralnu i trilateralnu saradnju naših gradova u svim oblastima – poručila je Borovinić Bojović.

Ona je ocijenila da je prirodni nastavak međuopštinske saradnje – međunarodna saradnja, koja je u većini naših opština veoma živa, posebno s obzirom na proces evropskih integracija kao strateški cilj naše države.

– Istinski vjerujem da diplomatija na lokalnom nivou ili, kako se sve češće naziva, gradska diplomatija, ima ogroman značaj i sjajnu budućnost u povezivanju, rastu i razvoju zajednica i pojedinaca. Neopterećena strogim formama državne diplomatije, gradska diplomatija ima veću fleksibilnost u uspostavljanju relacija, što omogućava neposredniju i humaniju međusobnu saradnju – navela je Borovinić Bojović, pozivajući sve da nastave da razvijaju međusobnu saradnju, imajući na umu Čerčilove riječi: „Umjesto da se unaprijed brinemo, bolje je da unaprijed razmišljamo i planiramo”.

Ministar javne uprave Maraš Dukaj poručio je da Ministarstvo na čijem je čelu funkcioniše u bliskoj saradnji sa drugim ministarstvima, sa opštinama, ali i sa međunarodnim partnerima. Govoreći o svom iskustvu rada u lokalnoj samoupravi, on je posebno istakao značaj međuopštinske i međunarodne saradnje za realizaciju IPA projekata.

– Lokalne samouprave su osnovna vlast i moraju biti funkcionalne u svakom pogledu, ne zbog ljudi koji ih vode, nego zbog građana koji tamo žive. Ministarstvo javne uprave pomoći će im u svakom pogledu – rekao je Dukaj.

Vanja Starovlah, pomoćnica generalne sekretarke ZOCG, ocijenila je da je jedan od načina da se prebrode brige u lokalnoj samoupravi upravo međuopštinska i međunarodna saradnja, kroz koju učimo jedni od drugih.

U okviru panela „Međunarodna bilateralna saradnja – praksa i perspektive”, koji je moderirala Vanja Starovlah, govorili su Dejan Vuković, v.d. generalnog direktora za ekonomsku i javnu diplomatiju u Ministarstvu vanjskih poslova i Darko Mrvaljević, sekretar Odbora za međunarodnu saradnju i evropske integracije ZOCG, Tanja Spičanović, potpredsjednica Opštine Bar, Ljiljana Šćepanović, savjetnica za međunarodnu saradnju u Glavnom gradu, Lena Pasinović, savjetnica za međunarodnu saradnju Opštine Kotor i Arslan Hajdinaga, savjetnik predsjednika Opštine Ulcinj.

Uvodno izlaganje na panelu „Međuopštinska saradnja – potrebe i izazovi“ imala je Sanja Živković, sekretarka Odbora za komunalne djelatnosti i zaštitu životne sredine ZOCG, koja je bila i moderator, a učestvovali su i Nina Blažić, načelnica Direkcije za nadzor jedinica lokalne samouprave u MJU, Branko Vuković, potpredsjednik Skupštine Glavnog grada i predsjednik Odbora za međuopštinsku i međunarodnu saradnju, Nađa Ljljanić, odbornica u Skupštini Glavnog grada, Svetlana Lučić, članicaik Odbora za međuopštinsku i međunarodnu saradnju SO Nikšić i menadžer Opštine Andrijevica Miloš Čukić.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.