Borovinić Bojović: Političarka koja se ističe pravičnim radom i teškim odlukama, odmah postaje meta grupnih, organizovanih napada

0

Nositeljka liste velike koalicije “Za budućnost Podgorice”, Jelena Borovinić Bojović još jednom je pozvala sve svoje koleginice da nikada ne pristanu da se o učešću žena u politici govori samo kroz prizmu procenata zastupljenosti na koje obavezuju neki standardi.

– Ponavljaću dok imam glasa: Mi nijesmo brojevi. Mi ne služimo bilo kome da bismo izigravale cifre, kojima će da se posluže da bi se u navodno pozitivnom svjetlu približili Evropskoj uniji ili opravdali grantove pukim zadovoljavanjem formalnosti. Nažalost, do sada se na žene u politici uvjek tako gledalo – poručila je Borovinić Bojović sa konferencije Centra za građansko obrazovanje „Monitoring lokalnih izbora 2022. godine u Crnoj Gori iz rodne perspektive“, koja se održava u Podgorici.

Ona je pritom dodala da nije srećna što je, kao žena, bila usamljena na čelu liste za podgoričke izbore, koji su dobijeni.

– Ali sam srećna što je to bila lista velike koalicije ‘Za budućnost Podgorice’, okupljene oko Demokratskog fronta, koji je jedini dokazao svijest o značaju uloge žene u političkom životu Crne Gore – kazala je Borovinić Bojović.

Svjedoci smo, kako je dodala, da su pozicije, koje dame “pokrivaju”, ili marginalne funkcije, ili im se, s druge strane, što se takođe dešava, dodjeljuje “vruć krompir” kojim niko drugi ne želi da se bavi.

– Nijesam sigurna šta je, od ove dvije situacije, nezahvalnije – napomenula je pritom.

– Dama, kao, uostalom, i bilo ko – a, ko je odlučio da ćuti i da se ne miješa u svoj posao, i da samo sjedi, prima platu i izigrava ikebanu, ima alternativu: da preuzme kormilo i odgovornost, ali, svjesna činjenice da to znači da počinje da’bode oči’, da smeta jer se ističe pravičnim radom i teškim odlukama, znajući da upravo time momentalno postaje centralna meta opasnih, po pravilu, grupnih i organizovanih napada, kojima ništa nije sveto. Prošla sam kroz sve to, i danas mogu da im kažem – hvala  – naglasila je ona.

– Da nijesam prošla i sito i rešeto političkih i drugih moćnika, možda danas ne bih bila ovdje gdje jesam. Njihov problem je što ne mogu da ućutkaju hrabre žene, a, kako vrijeme bude prolazilo, biće nas sve više. Brine me, međutim, što se sjajne dame, koje lično poznajem, povlače i često bivaju obeshrabrene početnim udarcima koje, zaista, nije lako zaboraviti ili preumiti – kazala je Borovinić Bojović.

Kada je riječ o kampanji za lokalne izbore u Podgorici, ona je istakla da nikad ništa ne radi da bi zadovoljila formu, i da je, stoga, posebno ponosna na niz tribina sa Podgoričankama kojima je predstavila ideju o formiranju Socijalnog fonda, koji će se baviti problemima samohranih majki, žena i djece sa smetnjama u razvoju.

– Isto kao što mislim da borba za ravnopravnost i jednakost svih žena na svijetu ne smije imati predznak samo jednog dana u godini – Osmog marta, isto tako obećavam da naš predizborni program, posebno u kontekstu kvaliteta života Podgoričanki, ne da neće ostati mrtvo slovo na papiru, već će dnevno biti u fokusu moga rada – zaključila je Borovinić Bojović.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.