Borelj preporučio članicama EU da ukinu „kaznene“ mjere prema Prištini

0

Visoki predstavnik EU za spoljne poslove i bezbjednosnu politiku Žozep Borelj u izvještaju podnijetom državama članicama EU preporučio je da se Prištini ukinu mjere koje joj je EU uvela prije godinu dana zbog situacije na sjeveru KiM, saznaje Tanjug iz diplomatskih izvora.

Borelj je u izvještaju ocijenio da bi odluka država članica EU da ukinu mjere Prištini predstavljala politički signal i doprinijela uravnoteženom kontekstu u kojem se može napredovati u dijalogu Beograda i Prištine, koji se vodi uz posredovanje EU.

Države članice EU raspravljaće danas o izvještaju, u kojem je Borelj izrazio očekivanje da će Priština iskoristiti ovu priliku kako bi djelovala na neeskalirajući način i izbjegla nekoordinisane izjave.

U izvještaju, čije podnošenje ne znači ukidanje mjera Prištini već služi zemljama članicama da razmatraju to pitanje, poručuje se da će EU nastaviti da pomno prati dešavanja na sjeveru KiM, kao i akcije Beograda i Prištine koje utiču na deeskalaciju na terenu, u skladu sa izjavom od 3. juna 2023. godine, u kojoj su obje strane pozvane na deeskalaciju situacije, prestanak korišćenja retorike podjela i uzdržavanje od nekoordinisanih akcija.

Evropska unija uvela je u junu prošle godine kaznene mjere Prištini, nakon što je Priština ignorisala zahtjeve oko deeskalacije situacije u opštinama sa srpskom većinom na sjeveru.

Tome je prethodilo to što su takozvani gradonačelnici albanske nacionalnosti, izabrani na izborima u četiri opštine sa srpskom većinom na sjeveru KiM, ušli u opštinske zgrade i preuzeli dužnost, što je izazvalo protivljenje Srba na KiM.

Nakon toga EU je očekivala od Prištine da radi na deeskalaciji i da obustavi policijske operacije u blizini opštinskih zgrada na sjeveru KiM, da tzv. gradonačelnici privremeno obavljaju svoje dužnosti iz različitih objekata i da prijevremeni izbori budu raspisani što je prije moguće u četiri opštine i organizovani na potpuno sveobuhvatan način, uz učešće Srba, ali i da radi na brzoj implementaciji Ohridskog sporazuma i formiranju Zajednice srpskih opština.

Uprkos mjerama, Prištini je odobrena vizna liberalizacija, a postala je i pridruženi član NATO.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.