Borelj o sastanku sa Vučićem i Kurtijem: Nažalost, nismo došli do dogovora danas, ali ovo nije kraj priče!

0

Šef diplomatije Evropske unije Žozep Borelj obratio se novinarima nakon sastanka sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem.

Borelj je na početku obraćanja rekao da današnji sastanak nije bio regularan, već je sazvan zbog pogoršanja situacije na terenu.

– Mir i stabilnost moraju da pobijede, i zato je sazvan ovaj sastanak. Ovi razgovori se vode u dramatičnom trenutku, dok traje rat u Ukrajini. Sada nije vrijeme za podizanje tenzija, već za traženje dugotrajnog rješenja – rekao je Borelj.

On kaže da je svrha sastanka bila smirivanje situacije na terenu.

– Lideri su imali prilike da detaljno pričaju o nastavku pregovora, zato što situacija na terenu negativno utiče na to. Mislim da su i predsjednik Vučić i premijer (tzv.) Kosova Kurti shvatili da razgovori nemaju alternativu – istakao je šef diplomatije EU.

Borelj ističe da je na sastanku dogovoreno da se diskusije nastave u narednom periodu, sa ciljem normalizacije situacije na Kosovu i Metohiji.

– Sledeća pitanja su najvažnija. To je pitanje tablica i dokumenata za ulazak i izlazak sa Kosova i Metohije. Međunarodna zajednica ne želi porast tenzija, i partije su odgovorne za eskalaciju na terenu. Nažalost, nismo došli do dogovora danas, ali ovo nije kraj priče. Obojica lidera su se složila da proces mora da se nastavi, i da će se razgovori nastaviti u narednom periodu. Još ima vremena do 1. septembra. Ja se ne predajem – kazao je on.

Šef diplomatije EU je dodao da prijem Beograda i Prištine u EU mora da ostane glavni cilj, i da obije strane moraju da nađu način za dogovor.

– Ovo je bio dugačak dan, i još jednom želim da ponovim da smo se dogovorili da nastavimo razgovore, na politički inteligentan način, kako bi stvorili sigurnost i stabilnost za sve građane regiona. To je naša obaveza i odgovornost – zaključio je Borelj.

(Novosti online)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.