Borel: EU čekaju teški trenuci sa Rusijom

1

Evropska unija treba da se pripremi za “teške trenutke” sa Rusijom čije vlasti su izgleda “namjerno” izabrale jačanje tenzija sa Zapadom, upozorio je evropski šef diplomatije Žozep Borel.

“Mislim da treba da se pripremimo na dugi i težak period u našim odnosima sa Rusijom”, rekao je Borel u obraćanju na plenarnoj sjednici Evropskog parlamenta u Briselu.

“Naši odnosi sa Rusijom nastavljaju da se pogoršavaju i na najnižem su nivou. Nažalost, ne možemo isključiti da će se taj negativan trend nastaviti i stići na još opasnije nivoe pogoršanja”, rekao je on.

Borel je dodao da su ruske vlasti izgleda izabrale “da namjerno jačaju tenzije sa Zapadom”. Za Borela raspoređivanje vojske na granici sa Ukrajinom, situacija sa opozicionarom Aleksejom Navaljnim i diplomatska kriza sa Češkom predstavljaju zabrinjavajuće događaje.

On je pozvao Rusiju da “prestane sa provokacijama” i konstatovao da za sada Rusija nije pokazala “ni najmanju namjeru da okonča sukob u Ukrajini ni da prihvati njen teritorijalni integritet”.

“Ruske trupe su počele povlačenje, ali one su ostale dugo”, rekao je visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednosti, navodeći da je 100.000 vojnika učestvovalo u tim operacijama na granici sa Ukrajinom i u zonama pod kontrolom proruskih separatista konstatujući da su takve akcije “neprihvatljive”.

“Ne želimo da ohrabrujemo eskalaciju ali nećemo prihvatiti taktike zastrašivanja i treba da djelujemo ako se to dogodi. Treba da definišemo modus vivendi kojim će se izbjeći stalna konfrontacija sa susjedom koji je izgleda riješio da se ponaša kao da smo suparnici”, rekao je Borel.

Izvor: Beta

1 Comment
  1. NIKO99 komentariše

    EU čekaju najteži trenuci sa SAD-om. Za Rusiju bi bilo najbolje da zatvori svoja predstavništva u nebitnim državama EU i predstavništva tih nebitnih članica EU u Rusiji. To su ionako provincije, politički, ekonomski nebitne teritorije koje se ionako ničega ne pitaju već služe onima sa većim uticajem kao marionete. Ne vidim zašto bi neko tretirao Čašku kao državu? Ili na primjer Slovačku, Bugarsku, Estoniju, Latviju i Letoniju. To u stvari i nisu države pa bi Rusija a i druge države u svijetu uštedjele dobar novac gašenjem diplomatskih predstavništava na ovim nebitnim teritorijama i provincijama. Bitno je imati predstavništvo u Briselu i za sada u Parizu, Rimu i Berlinu. Sve ostalo donosi više štete nego koristi.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.