BORBA saznaje: Zbog garancija oko KAP-a lisice zveckaju Branu Gvozdenoviću!

4

Zbog izdatih garancija za KAP istraga se u SDT-u vodi protiv Branimira Gvozdenovića, visokog funkcionera DPS-a i Branka Vujovića, nekadašnjeg ministra, saznaje BORBA.

Njih dvojica se nalaze pod sumnjom da su učestvovali u malverzacijama vezano za izdavanje spornih garancija, a na spisku je još najmanje pet osoba.

Poslanici Pokreta za promjene su u maju 2011. godine podnijeli krivične prijave protiv bivšeg premijera i aktuelnog predsjednika države Mila Đukanovića i još sedam osoba – Olega Deripaske, Branimira Gvozdenovića, Branka Vujovića, Mihaila Banjevića, Vječeslava Krilova, Vujice Lazovića i Anđelka Lojpura.

Dvije godine nakon PzP-a zbog nezakonitog izdavanja državnih garancija za kredite KAP-a, krivičnu prijavu protiv više tadašnjih Vladinih funkcionera podnijela je i Mreža za afirmaciju nevladinog sektora (MANS).

Oni su VDT-u tada prijavili Đukanovića, Lukšića, predsjednik Komisije za kontrolu državne pomoći Mitra Bajčetu, bivšeg ministra ekonomije Branka Vujovića, nekadašnjeg direktora Fonda penzijsko-invalidskog osiguranja i tadašnjeg ministra finansija Radoja Žugića, bivšeg direktora Zavoda za zapošljavanje Zorana Jelića i službenika Fonda za razvoj Branislava Jankovića.

Kako je KAP dobio garancije vlade, tužilaštvo je počelo da ispituje još 2014. godine, na osnovu izvještaja Državne revizorske institucije (DRI) objavljenog 2013. godine u kojem su provjeravali izdate garancije u 2009, 2010. i 2011. godini.

Revizijom je utrđeno da je Vlada dala 135 miliona evra garancija za kredite KAP-a, bez odgovarajućih kontragarancija i uz značajan rizik od njenog aktiviranja.

Šteta zbog garancija datih KAP-u pala je na teret poreskih obveznika i iznosila je 137 miliona evra…

Utvrđeno je i da su KAP, Željeznička infrastruktura, “Pobjeda”, Željezara… tih godina dobili garancije bez detaljne analize finansijskog položaja i ekonomske održivosti Programa finansijskog restrukturiranja korisnika državnih garancija, ali i bez odgovarajuće procjene mogućih posljedica aktiviranja garancija na državni budžet.

Revizori su tada utvrdili i da prije odobravanja izdavanja garancija KAP-u nije rađena procjena rizika.

Zbog toga država je platila oko 127 miliona evra za kredite kod Deutsche, OTP i ruske VT banke, a kasnije su zbog toga uveli takse na SIM kartice, zamrznuli penzije, uveli krizni porez, povećali porez na dodatu vrijednost (PDV)…

4 Comments
 1. Ja komentariše

  Ako krenu odlučno i iskreno i priprijete dugom robijom i oduzimanjem imovine siguran sam da će neko od ove 4 piz.e pjevat i kad je majku za sisu ujeo gvozdenović,simović,stijepović brajović.a inače svoj četorici jeb.m mater da ne propustim da rečem to.

  32
  3
  1. Vitez komentariše

   E vala cudo uciniste hapsenjima,sprdate se sa ovim narodom,vala ih pohapsiste masu nema sto svi zivi popadase

 2. moćni rendžer komentariše

  ovaj je šupalj ako je ko . i ne zaboravite Vujovića da spakujete. lupež se neđe sakrio zadnjih godina, krcka pacovčina pokradeno

  25
  1
 3. Kontra revolucija komentariše

  Sve im oduzeti i uplatiti sve izigranim radnicima u penzioni fond, neisplacene zarade, itd., itd. !.
  Neko je od tih novaca kupio sat za 190 000 evra !.
  Da ne spominjem imena, a ima ih dosta !.

  8
  1
Ostavite Komentar

Your email address will not be published.