Borba saznaje: Kriminalac iz Kotora vrbovao pomorce za šverc 16 tona kokaina!

0

Bezbjednosno interesantno lice iz Kotora vrbovalo je pomorce iz Crne Gore koji su uhapšeni zbog šverca preko 16 tona kokaina, saznaje Borba u vrhu policije.

Uhapšeni pomorci su istražiteljima u Americi odsli identitet osobe koja ih je uključila u posao.

Prema našim informacijama, taj Kotoranin je nedavno napustio Crnu Goru.

Prema pisanju američkih agencija, uhapšeni su pomorci iz Kotora Boško Marković (37), Aleksandar Kavaja (25) i Nenad Ilić (39). Ranije je uhapšen i Ivan Đurašević iz Budve.

Imena uhapšenih objavio je portal Inquire“ pozivajući se na sagovornike iz istrage i navode da tužilac to nije želio da komentariše.

Prva trojica bili su članovi posade broda MSC Gajan, u vlasništvu jedne švajcarske kompanije, na kojem su pronađene desetine pakovanja kokaina. Osim njih, prekjuče je uhapšen i njihov kolega Lauli Pulu.

Američki mediji su naveli da nije otkriveno koja je bila uloga četvorice novoosumnjičenihu ovom pokušaju šverca rekordne količine droge u Sjedinjenim Američkim Državama. Ipak, naglašeno je da su nova hapšenja uslijedila nakon saslušanja dvojice članova posade koji su uhapšeni odmah nakon zaplijene narkotika. Tada su lisice na ruke stavljene državljaninu Crne Gore Ivanu Đuraševiću (29) i njegovom kolegi Fonofaveu Tijasage.

Njih dvojica su priznli da su učestvovali u pretovaranju kokaina sa 14 čamaca na teretni brod. Đurašević je za ovaj posao trebalo da dobije 50.000 dolara u kriptovalutama. On je priznao da je dok su plovili njihovom brodu prišlo 14 čamaca sa kojih su prebacili kokain na brod. Đurašević je brodskom dizalicom napunio kontejnere drogom, nakon čega ju je sakrio. Pomogao mu je Tijasaga, koji je priznao da mu je za to obećana takođe velika novčana naknada. Osim toga, kazao je i da su šverc organizovali Đurašević i još trojica članova posade.

Vrijednost oduzete droge procijenjena je na više od milijardu eura. U istragu su uključeni i agenti DEA. Jedan od zvaničnika te agencije je saopštio da je brod krenuo iz Čilea u Evropu. U ponedjeljak su nadležni dobili informaciju da se na brodu nalazi droga, nakon čega je u luci u Filadelfiji izvršena kontrola. Kokain je otkriven u osam kontejnera koji su bili na teretnom brodu.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.