Borba saznaje: Đukanović i kumovi pod lupom londonskih istražitelja, slijedi krivična prijava!

0

Protiv Mila Đukanovića, predsjednika Crne Gore, kao i još nekoliko povezanih lica, narednih dana biće podnijeta krivična prijava u Londonu zbog sumnjivog milionskog kredita koji je uzeo u Pireus banci, saznaje Borba.

Kako saznajemo, tim međunarodnih advokata već radi na tom aktu, koji će biti predat nadležnim organima Velike Britanije.

Sumnja se da je kroz taj kredit opran sumnjivi novac, zarađen nezakonitim aktivnostima.

Protiv Đukanovića i prijatelja je MANS već podnio krivičnu prijavu.

Đukanović 11. jula 2007. godine, kao vlasnik firme „Capital invest“ sa Pireus bankom SA London potpisao ugovor o kreditu od 1,5 miliona evra, za šta je banka tražila dodatnu garanciju u vidu keš kolaterala. Đukanović je garanciju obezbijedio u dogovoru sa Kneževićem i omogućio je preko Kneževićeve firme „Comsel Limited“ sa Kipra istog dana.

Iznos od 1,5 miliona evra koji je poslužio kao garancija Đukanoviću su na račun firme Comstel limited prebacila Đukanovićeva „dva prijatelja“ Dušan Ban i Željko Mihailović.

Nakon dobijanja kredita od Pireus banke, 3. avgusta 2007. godine Đukanović preko svoje firme „Capital Invest“ kupuje akcije Prve banke koja je u većinskom vlasništvu njegovog brata, Aca Đukanovića. Akcije su kupljene pod povoljnim uslovima, za cijenu od 127 eura po akciji. Đukanović je znao da iznos od 1,5 milion evra koji je poslužio kao garancija za dobijanje kredita potiče iz krivičnog djela, pa je prikrivao način pribavljanja ovog novca i javno neistinito predstavljao da nikakvog depozita u vidu garancije za dobijanje kredita nije ni bilo.

Osnovana sumnja da 1,5 milion evra potiče iz krivičnog djela, proizilazi iz činjenice da novac nije položen direktno kod firme „Capita Ivest“ kojoj je trebala garancija ili direktno kod Pireus banke, koja je tražila garanciju. U namjeri prikrivanja porijekla novca, prijavljeni su ovaj iznos uplatili prvo kod Kneževićeve firme, a zatim sa računa te firme na Kipru predacili na račun Pireus banke u Londonu.

Takođe, smatraju da se radi o novcu koji potiče iz krivičnog djela i da su prijavljeni skrivali porijeklo ovog novca i njegovu namjenu proizilazi iz činjenice da su Ban i Mihailović sa firmom „Comsel Limited“ zaključili prividni – simulovani pravni posao, odnosno ugovor o investiranju, a novac je korišćen za druge namjene – kao garancija u vidu keš kolaterala za kredit Đukanovića.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.