BORBA saznaje: Aerodromi idu u koncesiju, pregovori se vode sa Južnokorejancima

0

Kako BORBA nezvanično saznaje, Vlada Crne Gore pregovarala je prethodnih dana o Aerodromima Crne Gore, a budućnost ove državne firme može biti i koncesija.

Kako saznaje naš portal, trenutno se vode tajni pregovori sa jednom južnokorejskom firmom a gotovo je izvjesno da će oni dobiti taj posao. Sve se radi u strogoj tajnosti jer je Vlada procijenila da javnost ne bi blagonaklono reagovala na ovu informaciju.

Koncesija predstavlja dozvolu javne vlasti koja se daje pravnim ili fizičkim licima, domaćim ili inostranim, za obavljanje određene djelatnosti po unaprijed propisanim uslovima.

Koncesija predstavlja pravni posao koji se ostvaruje između davaoca koncesije – koncedenta, i primaoca koncesije – koncesionara, sa ciljem ostvarivanja većeg stepena efikasnosti u eksploataciji predmeta ugovora o koncesiji.

Javno preduzeće Aerodromi Crne Gore osnovano je 1999. godine a od 2003. godine, rukovodi međunarodnim aerodromima u Podgorici i Tivtu, koji su do tada bili u vlasništvu JAT-a.

Već 2007. godine Aerodrom Podgorica, je, od strane ACI (Airports Council International) – svjetske organizacije koja predstavlja aerodrome, proglašen za najbolji aerodrom do milion putnika. 2013. godine, odlukom Vlade Crne Gore, osnovano je jednočlano akcionarsko društvo za uslužne djelatnosti u vazdušnom saobraćaju “Aerodromi Crne Gore”, koje u tom obliku posluje i danas.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.