Borba otkriva: Terorista sa Novog Zelanda prije dvije godine bio u Podgorici!

4

Australijski ekstremista Brenton Tarant (28) koji je danas u džamiji Al Nur na Novom Zelandu, u gradu Krajstčerču, ubio najmanje 49 ljudi, prije dvije godine je boravio u Podgorici, otkriva Borba.

On je kratko boravio na Balkanu od 28. do 30. decembra 2016. kada je autobusom putovao kroz Srbiju, Hrvatsku, Crnu Goru i Bosnu i Hercegovinu.

Prema našim saznajima, Tarant se najmanje dva dana zadržao u Podgorici. On je u glavnom gradu Crne Gore bio 28. i 29. decembra, a zatim je produžio ka Hrvatskoj. Nije poznato da li se u Podgorici sa nekim sreo.

Osim u Crnoj Gori, boravio je u Srbiji, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i Bugarskoj.

Bugarske vlasti saopštile su da istražuju motive boravka u Bugarskoj u novembru 2018. desničarskog ekstremiste koji je izveo napad na dvije džamije na Novom Zelandu.

Osumnjičeni napadač boravio je u Bugarskoj od 9. do 15. novembra 2018. godine, rekao je bugarski državni tužilac Sotir Cacarov.

Otvorena je istraga da se utvrdi da li je njegova verzija da je želio da otkrije istorijska mjesta i proučava istoriju balkanskih zemalja ispravna, ili je on imao druge ciljeve, naveo je tužilac na konferenciji za novinare.

Bugarski ministar unutrašnjih poslova Mladen Marinov je dodao da je cilj istrage da se razjasne motivi boravka tog čoveka i mogući kontakti sa drugim osobama.

Prema prvim elementima istrage nema podataka o terorističkim aktivnostima ili kontaktima te osobe u Bugarskoj, naveo je tužilac.

Istražitelji već imaju precizne informacije o toku njegovog boravka u Bugarskoj – on je stigao u Sofiju iz Dubaija 9. novembra, iznajmio je kola 10. novembra i obišao istorijske lokacije u deset bugarskih mjesta. Otputovao je iz Bugarske 15. novembra letom za Bukurešt gdje je iznajmio kola da bi otišao u Mađarsku, naveo je tužilac.

Bugarski zvaničnici su naveli da su za ovu istragu u kontaktu sa vlastima u SAD, Novom Zelandu, Australiji, Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Srbiji i Crnoj Gori.

Glavni osumnjičeni za napad u Krajstčerču gde je ubijeno 49 ljudi, objavio je dokumenta prema kojima je kao motiv za svoje delovanje naveo da se bori protiv imigracije koja preplavljuje kulturu evropskih belih naroda. Neki elementi se pozivaju na epizode iz istorije Balkana i borbi protiv Otomanske imperije.

4 Comments
 1. Živvko komentariše

  A sta je ovo bitno? Znas li mali zivko?

  1. Dan komentariše

   Jebe Živko ove protuve iz DAN-a, karavih gdje god stigne. Ni botovi ne pomažu kumovima

   1. Vijesti komentariše

    Cane i Beba rukovode DAN-om, i lopovi se time još i fale. Bruka!

 2. Adis komentariše

  Kako bi bilo dobro da muslimani ovako priljžno prate njihove terroriste. Oni ih skrivaju a njihova djela minimiziraju. Molio bih nekoga od urednika portala da nam kaže od kojia mu je baba. To je veoma važno. Taman kao ovo đe je putovao i kroz koje države je prošao.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.