Borba otkriva ko je Rajko Bobot: Katnićev svjedok prao milione za Mila preko firme ASI

0

U nastavku suđenja za “državni udar” svjedok tužilaštva Rajko Bobot ispričao je da se poznaje sa Ananijem Nikićem, koji je radio kod njega u firmi. Nikić je, po tvrdnji Bobota radio kao vozač, ali je govorio ruski jezik. Navodno, Nikić mu je predstavio jednom prilikom nekog Rusa i rekao da mu je to prijatelj koji je bio u ruskoj jedinici koja je iz Bosne došla na Kosovo. Bobot je tvrdio i da se on nije sreo s tim ruskim državljaninom, jer je procijenio da mu nije potreban u poslu.
On je tvrdio da se razišao sa Nikićem jer je on vikendom koristio službeno vozilo i tako je negirao tvrdnje Ljilje Nikač koja je juče tvrdila da je Nikić dobio otkaz zbog odlazaka u Rusiju.
Ko je Rajko Bobot, svjedok specijalnog tužilaštva?
O Rajku Bobotu je krajem devedesetih godina govorio javno ubijeni urednik DAN-a Duško Jovanović. Bobot je bio na čelu kompromitovane firme ASI, koja se devedesetih bavila švercom cigareta, a iza koje je stajao državni vrh na čelu sa Milom Đukanovićem Iza čitavog posla oko te firme je stajao zapravo Vukašin Maraš, šef Službe državne bezbjednosti. Na platnom spisku ASI-a bila je i Lidija Đukanović, supruga Mila Đukanovića. ASI je centar nezakonitog poslovanja, a oko njega su brojni komitenti, privatne firme.
“Jedan od modela rada ove firme, na primer, bio je da se kupi broj južnog voća, da se roba proda na pijacama Crne Gore i Srbije ili u maloprodaji, a potom se dođe u ASI i od njih dobije izjava, naravno, uz novčanu naknadu, da su to sve oni kupili. Prodavac se time oslobađa obaveze poreza na promet od 28 procenata, govorio je Duško Jovanović.
Duško htio da provjeri ASI, dobio bombu pod auto
“Samo dva dana nakon što je Finansijska policija pokušala da izvrši kontrolu poslovanja ASI-ja, pod mojim službenim automobilom eksplodirala je neka naprava. Nemam podatke da je MUP bilo šta preduzeo povodom tog terorističkog akta, osim što je izvršen uviđaj. Za kontrolu ASI-ja vezana je i direktna ozbiljna prijetnja finansijskim policajcima koji su vršili kontrolu i izašli sa nalazom. Dakle, smijenjen sam najvjerovatnije samo zato što sam se usudio da dajem naloge za kontrolu “nedodirljivih” firmi. Firma sa tolikim obrtom kapitala je morala doći pod kontrolu, posebno što smo imali saznanja da se ne radi sve u skladu sa zakonom. Napominjem da je izvršena kontrola djelimična za 1996. godinu, a ostala je nekontrolisana 1994, 1995. i 1997. godina. Nalaz je javnosti poznat, utvrđeno je da je više od 40 miliona obaveza prema državi ova firma jednostavno utajila, pričao je Jovanović.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.