Borba otkriva ko je narko bos Vladimir Račić: Osuđen u Srbiji, za njim traga policija Brazila, a u Tivtu švercovao 60 kila kokaina!

1

Kragujevčanin Vladimir Račić (38), koji se dovodi u vezu sa 60 kilograma kokaina na brodu “Jadran” u Tivtu, osuđen ne u Beogradu na deset i po godina zatvora zbog sumnje da je saradnik Darka Šarića. Takođe, od decembra prošle godine, za njim traga policija Brazila, jer je optužen za međunarodni šverc droge iz Južne Amerike ka Evropi.

Međunarodna banda krijumčara kokaina iz Brazila, koja je mjesecima organizovala transport droge iz brazilskih luka u zapadnu Evropu, kako sumnjaju brazilske vlasti, djelovala je pod rukovodstvom Vladimira Račića.

Račić je u odsustvu pred Specijalnim sudom u Beogradu osuđen na 10 i po godina zatvora zbog sumnje da je sa Šarićem i njegovim saradnicima učestvovao u krijumčarenju 5,7 tona kokaina iz Južne Amerike u Evropu.

Tajna operacija brazilske policije pod nazivom “Izbjeglica” otpočela je u aprilu prošle godine, a izdat je nalog za hapšenje 13 osoba. Osam mjeseci kasnije uhapšena su petorica muškaraca i dvije žene iz različitih djelova Brazila – Sao Paula, Itažaija i Gvaruljosa. Za Račićem i još jednim vođom ovog narko-kartela, koji je takođe srpskog porijekla, još uvijek se traga.

– Srbi su poslove s narkoticima obavljali korišćenjem lažnih dokumenata, koji su im obezbijedili da u stranu državu uđu kao izbjeglice. Sumnja se da su oni kokain u kamionima i kontejnerima prevozili iz Južne Amerike u Evropu. Droga je navodno tovarena u Paragvaju, nakon čega je iz Brazila, preko luke Santos i Itažai, stizala na odredište – u Evropu, pisali su brazilski mediji.

Drogu slali za Englesku

– U oktobru je policija zaplijenila oko 450 kilograma kokaina koji je trebalo da stigne u Englesku. Analizom je utvrđeno da je u pitanju droga čistine 90 procenata, spremna za konzumiranje. Brazilska policija je drugi put zaplijenila tonu kokaina, koji je trebalo da stigne do Francuske – navode tamošnji mediji.

Brazilska policija saopštila je da je Račić, koji je osuđivan i u Srbiji i za kojim je raspisana međunarodna potjernica, u Brazil ušao u decembru 2017. godine, i to sa falsifikovanim dokumentima.

– On je u zemlju ušao sa dozvolom za izbjeglice, a policija je kasnije utvrdila da je ta dozvola lažna – prenijeli su mediji.

Osuđivan i 2005. godine

Kao saradnik grupe Darka Šarića, označen je i Marko Račić, rođeni brat Vladimira Račića. Inače, Vladimir Račić je osuđeivan zbog droge i 2005. godine u Kragujevcu.

1 Comment
  1. Sumadinac komentariše

    Nije bio osudjivan u Kragujevcu, vec oslobođen…

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.