Borba otkriva detalje sa sjednice ABA lige: Propao Bokanov plan, poražen i na terenu i na Skupštini!

0

Sjednica Skupštine ABA lige u Banja Luci očekivana je sa velikom pažnjom, jer je trebalo da riješi brojna pitanja koja su se našla pred klubovima regionalnog takmičenja: od burne završnice plej ofa i finalne serije, pitanja mogućeg učešća Olimpijakosa, Panatinaikosa u ABA ligi, zahtjeva Budućnosti da se poništi finalna serija, izvještaja menadžmenta lige o sezoni 2018-2019 samim tim i svog statusa. Takođe tu je bio i iznenadni zahtjev Cedevite da se glasa o svojevrsnoj „deklaraciji“ koja bi primorala ovogodišnje finaliste da igraju svoje međusobne mečeve u naredne dvije sezone 400 kilometara od svog matičnog grada i bez publike, kao i svojevrsnog izjašnjavanja, kako je navedeno u toj „deklaraciji“ oko „delegitimiranja“ titule Crvene zvezde…

Mnogo pitanja i tema za učesnike Skupštine, koja je trajala 6 sati i nakon koje su izuzev predsjedavajućeg predsjedništva Igora Dodika koji je dao izjave lokalnim medijima u Banja Luci, svi učesnici ostali tajnoviti.

Ono što se zna je, da Cedevitina deklaracija nije usvojena, da je delegacija Budučnosti ranije napustila Skupštinu, da izveštaj menadžmenta lige nije usvojen, kao i da proširivanja lige ekipama Olimpije (koja je već ispala) i MZT-a (predlog predstavnika Olimpije Romana Lisca) nije ni stavljen na glasanje, dok su grčki klubovi (Olimpijakos i Panatinaikos) i izraelska „Bnei Hertzlia“ dobili dodatno vrijeme do naredne Skupštine da prikupe i kompletiraju dokumentaciju.

Bokanova “pirova” pobjeda

Pojedini crnogorski mediji proglasili su Skupštinu „pobjedom i dobijenom rundom za Dragana Bokana“ međutim da to uopšte nije tako „Borba“ saznaje iz više nezvaničnih izvora koji su bliski i upućeni u dešavanja na Skupštini u Banja Luci u petak.

Kako nezvanično saznajemo, prve „varnice“ na Skupštini nastale su oko utvrđivanja dnevnog reda i tačke 4, koja će se kasnije ispostaviti kao „kamen spoticanja“ oko podijeljenih „tabora“ i mjesto gdje je jedna grupacija pokušala da „sprovede“ sve svoje ideje i namjere sa kojima je došla na Skupštinu.

Već tada došlo je, kako nam je potvrdilo više učesnika, i do prve rasprave predstavnika Cedevite i pojedinih klubova, jer se „deklaracija“ o kojoj su izvijestili dan prije Skupštine svi beogradski mediji – pokazala tačnom. Po prvi put na jednoj Skupštini kao predstavnik Cedevite pojavio se hrvatski privrednik i vlasnik „Atlantik Grupe“ Emil Tedeski koji je obrazložio ideju usvajanja „deklaracije“. Međutim, iako je deklaracija dostavljena Skupštini 48 sati prije njenog početka; prema poslovniku o radu Skupštine ABA lige svaki predlog mora biti dostavljen najmanje 72 sata ili 3 dana pre početka Skupštine) kako bi bio uvršten u dnevni red, a to u ovom slučaju nije ispoštovano.

Predsjednik Budućnosti prećutao skandale iz Podgorice

Očekivano ili ne, brzo se stiglo do tačke 4 „izvještaj o sezoni 2018-2019“, kada se nakon izlaganja direktora i sportskog direktora, Dragan Bokan vratio na finalnu seriju i u vrlo kritički govorio o prvoj i petoj utakmici u Beogradu, a da pri tome nije ni pomenuo treću skandaloznu utakmicu u Podgorici, uz dodatak da je „četvrta utakmica finala najregularnija u cijeloj seriji“. Bokan je očigledno zaboravio da je i pored kazne pražnjenja dijela tribina klub Budućnost kažnjen za četvrtu utakmicu 10 hiljada evra zbog nesportskog ponašanja i loše organizacije. Uz to Bokan je imao velike zamjerke na rad disciplinskog sudije Saše Pavličića Bekića, smatrajući da nije adekvatno kaznio Crvenu zvezdu za propuste u prvoj utakmici gledajući izvještaj delegata Željka Jovanovića iz Slovenije, kao i da je svojom odlukom nakon treće utakmice u Podgorici „napravio veliki organizacioni problem KK Budućnost i njemu lično, jer je morao da otkazuje ulaznice i smanjuje kapacitet dvorane, pošto je kazna stigla kasno“ zaboravljajući da je razmak između treće i četvrte utakmice bio samo 48 sati?

Prema našim izvorima prvi otvoreniji sukob na Skupštini završen je vrlo oštrom replikom disciplinskog sudije Pavličića koji je Bokanu i delegaciji KK Budućnost dodao „da nije ni trebalo da igraju četvrtu utakmicu pred publikom, da je imao dovoljno vremena da analizira sve sporne situacije i snimke, od kojih je mnoge dobio tek naknadno po završetku serije…“

Verbalni duel Čovića i Bokana

Kako nezvanično saznajemo, prvi direktan verbalni duel predsjednika finalista ovogodišnje ABA lige nastupio je nakon nekoliko sati Skupštine, kada je predsjednik KK Crvena zvezda mts upozorio da prema osnivačkim aktima Skupština nema pravo, jer ne postoji pravni osnov, da glasa o nekolicini pitanja koje su na dnevni red željeli da stave Emil Tedeski (deklaracija), Ostoja Mijailović (da li su kazne za učesnike finalne serije adekvatne) i Dragan Bokan (poništavanje finalne serije). Sva tri zahtjeva prema više izvora koje je kontaktirala „Borba“ zapravo su predstavljala djelove jedne iste ideje – da se titula KK Crvena zvezda potpuno „degradira“ i unizi, iako je izborena na terenu sa ogromnom razlikom.

Naime, Dragan Bokan je u jednom od svojih istupa naveo i da je „prevaren i prošle godine, da se osjeća više krivim za dešavanje prošle nego za ovu godinu, i da ne želi da proguta kompromis i bude prevaren i drugi put u dvije godine. Ima li ikoga ko može da kaže da je finalna serija bila regularna“? Završio je svoj monolog Bokan i dodao da želi da se nađe rješenje ali da „ako se ne poništi finalna serija iz ove sezone, nikome ne može da garantuje bezbjednost u Podgorici“

Predsjednik Crvene zvezde, Nebojša Čović obraćajući se svima ukazao je da je za njegov klub diskusija oko ishoda i epiloga finala završena, jer svako, pa i Crvena zvezda ima pravo i mora da brani integritet svog kluba, i još jednom apelovao da se smire strasti, ali i utvrde propozicije i načini kažnjavanja za najteže prekršaje koje izriče jedino i kako je i precizirano aktima lige – disciplinski sudija. On je u svom radu potpuno nezavistan i Pavličić donosi odluke na osnovu pravih i vjerodostojnih izveštaja delegata sa utakmica, ali ne i nekih koji nisu radili svoj posao, ili su kao delegat Željko Jovanović (prva utakmica) pravili naručen i neistinit izveštaj (prva utakmica) koji je KK Crvena zvezda snimcima i činjenicama opovrgla.

KK Crvena Zvezda zamjerila menadžmentu ABA lige

Predsjednik KK Crvena zvezda je oštro zamjerio menadžmentu lige za propuste prilikom delegiranja delegate za utakmice finalne serije. KK Crvena zvezda je na vrijeme upozorila menadžment ABA lige šta se sprema i da je zamisao pojedinaca bila da delegate sa prve i druge utakmice u Beogradu napišu neistinite izvještaje kako bi se za eventualnu petu utakmicu u Beogradu ista igrala bez publike.

Takođe je rekao, da su nakon druge utakmice u Beogradu pojedinci vršili pritisak na disciplinskog sudiju kako bi donio kaznenu mjeru da KK Crvena zvezda eventualnu petu utakmicu u Beogradu igra bez gledalaca. Predsednik KK Crvena zvezda je takođe zamjerio menadžmentu što je za petu utakmicu delegirao delegata iz Srbije Milana Krnetu jer je još prije pete utakmice Crvena zvezda rekla daće takvo delegiranje delegata Budućnost koristiti za prigovore i priče:

„Ovu deklaracije nećemo podržati. Olako se prešlo preko napada na igrače Crvene zvezde prošle godine, a od toga je sve počelo. Ono što se dogodilo na trećoj utakmici u Podgorici ove godine, nikada se i nigdje nije desilo, da mnogobrojni državni funkcioneri, a među njima i sin crnogorskog ministra policije i sin predsjednika privredne komore Crne Gore, fizički napadaju igrače Crvene zvezde tokom cele treće utakmice“ dodao je Čović i upozorio da neće dozvoliti zamjene teza u kojima se ne spominje treća utakmica ovogodišnjeg finala, koja je bila klasični linč koji je trajao 3 sata, i do koje se došlo neodmjerenim izjavama trenera Jasmina Repeše.

Podijeljeni dokazi o divljanju crnogorskih funkcionera

Delegacija Crvene zvezde je svima prisutnima na Skupštini podijelila obiman material u vezi dešavanja na trećoj utakmici, sa potpunom identifikacijom državnih funkcionerai i njihovih sinova koji su učestvovali u linču igrača i delegacije KK Crvena zvezda. Na to je Bokan vidno iznerviran, rekao “Pa šta? Lazović i Golubović, kao i svi ostali su moji prijatelji”, što potvrđuje sumnje da se radilo o državnoj organizaciji linča na igrače i delegaciju KK Crvena zvezda.

Prema svjedočenju naših sagovornika i izvora, nakon višečasovnog „odmjeravanja snaga“ i obraćanja predstavnika gotovo svih klubova, i predstavnika MYD koji je vlasnik TV prava i koji je apelovao na sve klubove da se krene naprijed, podrži izveštaj menadžmenta koji je ograničen u svom djelovanju propozicijama, Skupština je dobila ubrzanje i svoj epilog u narednih 60 minuta:

Za deklaraciju koju je predložila Cedevita, a povodom koje su u verbalni duel ušli i predstavnik Cedevite i Crvene zvezde zbog lobiranja zagrebačkog kluba i pokušaja da se pridobiju svi klubovi lige kako bi potpisali deklaraciju, ali o njemu nije informisana Crvena zvezda, pristupilo se glasanju. Deklaracija nije prihvaćena jer su za nju glasali samo KK Budućnost, KK Cedevita i KK Partizan.

Takođe, predlog KK Budućnost VOLI da se poništi ovogodišnje finale nije ni „stavljen“ na glasanje, jer nema pravnog osnova, i o tome Skupština ne može da odlučuje, što je izazvalo burnu reakciju Dragana Bokana uz brojne opaske poput onih „da oni ne znaju više šta rade ovdje“ i da je „vrijeme da se svi razilazimo“.

Prema svjedočenju jednog od naših izvora, najveće iznenađenje izazvalo je glasanje o usvajanju izvještaja direktora ABA lige Krešimira Novosela.

„Pravi šok uslijedio je kada smo vidjeli ko je digao ruku za usvajanje, ali još više ko nije prihvatio izveštaj Novosela“ navodi naš izvor.

Za usvajanje izvještaja bili su Crvena zvezda, Igokea i Mega (predsjedavajući Skupštine Igor Dodik dobio ovlašćenje Mege da glasa u njihovo ime), FMP, Krka i Zadar, a ruku je podigao i Roman Lisac, predstavnik Olimpije, ali je nakon toga spustio i u ponovnom brojanju njegovog glasa nije bilo, tako da je glasanje okončano zaključkom da 6 glasova nije dovoljno uz opšti utisak da Emil Tedeski nije podržao svog nekada vrlo bliskog saradnika.

Propao plan Olimpije da izbjegnu ispadanje

Uz zaključak da menadžment treba da upotpuni izvještaj do naredne sednice Skupštine, nastavilo se sa radom, a jedno od pitanja koja su takođe privlačila veliku pažnju javnosti prethodnih nedelja, bilo je i moguće priključenje Olimpijakosa i Panatinaikosa regionalnom takmičenju.

Konstatovano je da su pristigli zahtjevi tri kluba: Olimpijakosa, Panatinaikosa i Bnei Hertzlije, ali prema riječima jednog od naših izvora, srpski klubovi su obavijestili prisutne da je KSS poslao pismo potpisano od strane predsjednika saveza Predraga Danilovića da „Savez ima informacije da će doći do proširivanja ABA lige na 14 klubova, što bi trajanje domaćeg srpskog šampionata svelo na najviše 30 dana u periodu od kraja maja do kraja juna i ugrozilo termine za priprema reprezentacije jer ima kvalifikacione utakmice za Olimpijske igre”.

Uz sugestiju pravnika ABA lige koji je naveo da je za uključenje kluba potrebna promjena osnivačkog akta, ali i saglasnost FIBA i matičnih saveza, zaključeno je da klubovi koji žele da se priključe ABA ligi moraju da kompletiraju svoju dokumentaciju do naredne Skupštine koja je planirana za jun mjesec.

Konačno, pokušaj predstavnika Olimpije da na dnevni red u tački „razno“ stavi i moguće proširenje lige ljubljanskim klubom i poraženim u baražu za popunu ABA 1 lige, ekipom MZT-a, završen je ekspresnim neuspjehom, jer je predstavnik Cedevite uzimajući reč, naveo da nema ni jednog razloga niti uporišta da Olimpija koja je ispala iz lige, nađe način da se vrati u ABA 1 ligu.
Skupština ABA lige nije ni stavljala na dnevni red niti raspravljala o mogućoj najavi da je košarkaški klub iz Prištine mogući učesnik ABA lige.

„Dragan Bokan nije djelovao kao čovjek koji je pobijedio u bilo čemu, niti je Skupština mesto za nečije lične pobjede i ostvarenje ličnih sujeta i ambicija, već mjesto gdje će klubovi pronalaziti način da zajednički vode ligu“ navodi drugi izvor „Borbe“ i upozorava:

„Velikom broju klubova je jasno da pojedinci smatraju da su iznad drugih u Skupštini i da tjesnija nezvanična saradnja tih pojedinaca postoji od ranije. Jedan od primera je i neformalni sastanak u Zagrebu Dragana Bokana koji su mnogi vidjeli kao njegov autogol. Mnogi od njih ni ne čitaju propozicije, niti su upoznati sa osnovnim aktom ABA lige, i zato je možda i bolje što su neka važna pitanja u petak u Banja Luci ostala neriješena. Dok pojedinci ne shvate da nešto treba da urade zarad dobrobiti ovog sporta, da ovo nije lična promocija, i korporativni biznis, ova liga će konstantno biti na ispitima. Naredni je već na sledećoj Skupštini”.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.