Borba ekskluzivno saznaje: Oleg Deripaska stiže u Crnu Goru da naplati milione koji su mu oteti!

Borba ekskluzivno saznaje: Oleg Deripaska stiže u Crnu Goru da naplati milione koji su mu oteti!

Ruski oligarh Oleg Deripaska, nekadašnji prijatelj vrha crnogorske države uskoro se vraća sa svojom ekipom u Crnu Goru kako bi namirio milionske dugove, ekskluzivno saznaje Borba.

Deripaska je već preko posrednika poručio da stiže u Crnu Goru i da ne dolazi sam. Takođe, saopštio je da je njegova politička meta Milan Roćen, savjetnik Mila Đukanovića, koga on smatra najodgovornijim za prevare zahvaljujući kojima je on ostao bez milionske zarade.

Kralj aluminijuma”, milijarder Oleg Deripaska, pomagao je finansijski Milu Đukanoviću i njegovim istomišljenicima da 2006. osamostale Crnu Goru i odvoje je od Srbije. Tada su mu i obećani, zauzvrat, određeni poslovi, ali je na kraju prevaren.

“Deripaska je nedavno preko posrednika poručio Đukanoviću i njegovoj ekipi da dolazi sa svojim saradnicima da naplati dug”, potvrđeno je Borbi iz više izvora.

Upravo nakon što je pomenuta informacija stigla do Đukanovića, on je krenuo indirektnim kanalima da pošalje signale ruskim vlastima da je spreman na određenu promjenu kursa, kako bi oni zaustavili Deripasku u svom naumu.

Roćen i Đukanović na meti Deripaske

Podgorički Kombinat aluminijuma je 2005. godine prodat za 48,5 miliona offshore kompaniji “Salamon Enterprises”, za koju se tvrdi da pripada ruskom tajkunu Olegu Deripaski koji se obavezao i na dodatne investicije.

Međutim, umjesto unapređenja kompanije, ruski investitor je samo koristio subvencije za struju vrijedne desetine miliona evra i ostale povlastice koje mu je obezbjeđivala Vlada koja mu je čak oprostila i utaju poreza od sedam i po miliona eura, kao i 60 miliona evra za dug KAP-a iz perioda prije međunarodnih sankcija ’90-ih.

U međuvremenu, ruski investitor je protiv države Crne Gore podnio tužbu pred međunarodnim sudom, kojom su zbog navodne prevare, tražili obeštećenje od 300 miliona evra.

Potom je naišla kriza i pad cijene aluminijuma, pa kada više nije bilo visokih profita, Rusi pritiskaju mogućnošću gašenja KAP-a i Vlada 2009. sklapa Ugovor o poravnanju kojim je suspendovan prethodni privatizacioni ugovor i upravo iz tog poravnanja proističu, tadašnje obaveze građana da plaćaju dug od preko 170 miliona evra koje je neko drugi napravio.

Dodatne kontroverze je, svojevremeno, izazvala i izjava ruskog ministra za vanredne situacije Sergeja Šojgua koji je, tokom jednog pressa u Crnoj Gori, rekao da je ruski investitor u posao sa KAP-om uložio 300 miliona evra, što je s obzirom na cijenu KAP-a od nepunih 50 miliona prouzrokovalo sumnje da cio posao nije osmišljen kao legitiman biznis projekat, već kao koruptivan aranžman i mehanizam za isisavanje novca građana Crne Gore.

Related posts

3 Comments

  1. Pingback: Nemiri u vrhu DPS-a: Ekipa Olega Deripaske stigla u Podgoricu, stiže i njihov šef da naplati dugovanja! - Borba

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *