Borba ekskluzivno otkriva: Univerzitetskog profesora iz Podgorice sumnjiče za pranje novca zarađenog namještanjem utakmica u Belgiji!

0

Belgijska policija sumnjiči Uglješu Jankovića, profesora na Fakultetu političkih nauka u Podgorici da je učestvovao u pranju novca zarađenog namještanjem utakmica i od spornih transfera, ekskluzivno saznaje Borba. On je inače, rođeni brat Uroša Jankovića, fudbalskog menadžera koji je uhapšen po nalogu belgijske policije u Beogradu. Kako saznajemo, Uglješa Janković je već saslušan u specijalnom tužilaštvu, a sada se čeka odluka istražnih organa iz Belgije da li će se tražiti njegovo izručenje ili će predmet biti ustupljen Crnoj Gori da mu se ovdje sudi.

U vrhu MUP-a nam je potvrđeno da je pokrenuta i finansijska istraga i da se provjeravaju firme koje se dovode u vezu sa braćom Janković, a preko kojih je, kako se sumnja, počinjeno krivično djelo pranje para.

Naš sagovornik iz vrha MUP-a Srbije koji je uključen u istragu kazao nam je da je Crnoj Gori poslata zamolnica za saslušanje Uglješe Jankovića i da je to već urađeno.

U spisima predmeta belgijske policije i tužilaštva, u koji je Borba imala uvid, sumnjive su crnogorske firme Colt Sport DOO, Magnum DOO, Van Consulting doo, s kojima su povezana braća Janković.

“Belgijske vlasti su tražile da se zaplijeni dokumentacija iz tih firmi jer se sumnja da je preko njih plasiran jovac zarađen od namještanja utakmica i spornih fudbalskih transfera. Takođe, belgijske vlasti su MUP-u Srbije dostavile i spisal nekretnina u posjedu Jankovića, u Podgorici i Budvi i one će najvjerovatnije, biti privremeno oduzete do okončanja postupka, kazao je naš sagovornik iz MUP-a Srbije.
Mateja Kežman i Uroš Janković

Brat Uglješe Jankovića, fudbalski menadžer Uroš Janković (33), uhapšen je prošle nedjelje u Beogradu, po nalogu belgijskih vlasti, zbog sumnje da je prao novac za Mateju Kežmana, nekadašnjeg fudbalera Partizana i reprezentacije Jugoslavije. Inače, braća Janković i Kežman su u rodbinskim vezama.

Belgijska policija je pokrenula akciju “Čista ruka”, koja je uperena protiv funkcionera, menadžera i svih ljudi iz svijeta fudbala, koji su učestvovali u malverzacijama i namještanjima mečeva u toj zemlji, a Janković je među osumnjičenima za protivzakonite radnje.

U Srbiji su izvršeni pretresi na šest lokacija u Beogradu u i Nišu. Zaplijenjeno je oko 800.000 evra koji navodno potiču od izvršenja ovih krivičnih djela a koje je između ostalog pokušao sa opere i Janković. Inače, Janković je formalno jedan od agenata koji zastupa interese Sergeja Milinkovića Savića.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.