Borba ekskluzivno otkriva: Oružje iz kojeg je pucano u Amsterdamu na Jova Đurovića stiglo iz Podgorice i pripadalo švercerskoj grupi Marka Šakovića!

0

Oružje iz kojeg je u Amsterdamu pucano na Jova Đurovića, brata sada pokojnog Luke Đurovića, stiglo je iz Podgorice, ekskluzivno saznaje Borba.

Nakon vještačenja, utvrđeno je da je oružje koje je korišćeno u toj pucnjavi iz kontigenta oružja koje je preprodala grupa Marka Šakovića iz Podgorice.

Istražitelji su na osnovu tog traga došli do novih saznanja o naručiocu tog neuspjelog atentata.

Marko Šaković, koga policija povezuje sa “škaljarskim klanom”, u aprilu prošle godine formirao je kriminalnu organizaciju čiji članovi su postali njegova supruga Nataša i njen rođak Marko Filmanović, koja je, kako tvrde istražitelji, kriminalnim grupama u Njemačkoj, Albaniji i Crnoj Gori nabavljala oružje za likvidacije.

Šaković je, međutim, izbjegao hapšenje u nedavnoj akciji pod rukovodstvom tužilaštva na čijem je čelu Milivoje Katnić, kada su pripadnici Specijalnog policijskog odjeljenja stavili lisice na ruke Nataši Šaković i Filmanoviću.

”Pištolj koji je imao jedan od izvršilaca atentata (riječ je o osobi iz Maroka) na Jova Đurovića u Amsterdamu, a koji je uhapšen neposredno nakon pokušaja ubistva, pripadao je grupi Šakovića, odnosno, iz kontigenta je oružja koje su oni preprodali, potvrđeno je Borbi u vrhu policije.

Operativni podaci ukazuju da je osobama koje su učestvovale u napadu na Đurovića, oružje doneseno iz Podgorice, neposredno prije pokušaja atentata. Sumnja se i da je iz Crne Gore stigao nalog za likvidaciju Đurovića.

U Amsterdamu je 23. oktobra prošle godine ubijen Goran Savić iz Niša, a ranjen je Baranin Jovo Đurović.

SDT otkrio koliko je Šakovićeva grupa nabavila pištolja

SDT tvrdi da je Šaković 6. avgusta 2019. godine, Filmanoviću dao 6.000 evra, za koje je ovaj kupio deset pištolja marke “CZ” – dva modela P07, pet P09 i tri P10C.

Navodno, sve pištolje je predao Šakovićima, a oni članovima te kriminalne grupe koje tužioci još nisu identifikovali i koji su ga prodali pripadnicima kriminalnih grupa “radi vršenja krivičnih djela protiv života i tjela na teritoriji Crne Gore, Albanije i Njemačke”.

Po nalogu Šakovića, Nikšićanin je dva pištolja “Chiappa” i “Rhinno” kupio i 26. avgusta prošle godine, a i to oružje završilo je kao ono prethodno nabavljeno.

Dva dana kasnije, tvrdi SDT, Filmanović je od Šakovića uzeo 550 evra, otišao na Cetinje i od P.R. kupio pištolj “Springfild armory” koji je Podgoričaninu predao početkom septembra.

Devetnaest pištolja kupio je u oktobru prošle po nalogu Šakovića – 4, 17. i 21. oktobra, kada mu je Šaković predao prvo 5.000, a potom 8.300 evra.

Pojašnjava se da je kupio prvo osam, pa deset, a potom još jedan pištolj, a početkom novembra Šaković mu je dao 4.000 evra, za koje je ovaj kupio četiri pištolja.

Isto je učinio i 6. februara, kada je po dogovoru sa Natašom Šaković, prvo od D.Š. kupio “CZ” model “Shadoow I”, a potom u prodavnici oružja tri – dva pištolja “CZ” modele 75 i Shadoow II i revolver “Chiapa” model Rhino.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.