Bojović: Nova vlada da ne slijedi Đukanovićevu politiku prema Srbiji

7

Član predsjedništva Demokratske narodne partije i funkcioner Demokartskog fronta Vladislav Bojović traži od nove Vlade da ne slijedi politiku Mila Đukanovića prema Srbiji.

“U Crnoj Gori se u dužem vremenskom periodu uspostavlja matrica po kojoj je Srbija kriva za narušavanje i blokadu odnosa, što je teza koja niti je utemeljenja na činjenicama, niti počiva na ozbiljnim argumentima. Činjenica je da je Crna Gora priznala lažnu državu Kosovo, podržala je članstvo takozvanog Kosova u UNESKO, dakle, glasala za to da najveće srpske i pravoslavne svetinje preuzmu Albanci, Crna Gora je slala oficira svoje vojske na proslavu godišnjice zločinačke akcije Oluja i još je na kraju tehnička vlada Duška Markovića protjerala ambasadora Srbije”, naveo je Bojović.

Ako ove suštinske stvari imamo u vidu, kako dodaje, jasno je da je sada nova vlada Crne Gore na potezu, a ne Srbija.

“Ne može se najavljivati resetovanje odnosa, a da se istovremeno nastavlja da slijedi politika Mila Đukanovića. Milu Đukanoviću je evidetno bio cilj da dođe do prekida i dodatnog pogoršanja odnosa Crne Gore i Srbije, odnosno da se po svaku cijenu spriječi saradnja Crne Gore sa Srbijom. Nova vlada Crne Gore ne treba da slijedi Đukanovićeve ciljeve niti da služi njegovim interesima, jer to nisu interesi Crne Gore”, navodi Bojović.

Prema njegovim riječima, građani Crne Gore ne treba da i dalje budu taoci Đukanovićevih političkih ratova, njegovog vladanja na podjelama, politike sukobljavanja i neprijateljstva prema Srbiji.

“Takođe, neprijateljski stav i politika koju vode Bakir Izetbegović i Željko Komšić prema Republici Srpskoj ne smije da opredjeljuje politiku nove vlade Crne Gore prema Republici Srpskoj, počev od toga da ona ne treba da se usteže od zvanične čestitke na Dan Republike Srpske”, dodaje on.

Bojović tvrdi da ovdje nije riječ o interesima političkih elita i političkih aktera, već Crna Gora, njeni građani i njena privreda imaju interes da se obnove i uspostave najbolji mogući odnosi sa Srbijom.

“Zbog toga je neprihvatljivo da Milo Đukanović novoj vladi služi kao izgovor i da mu se pridaje nepostojeća moć u slučaju protjeranog ambasadora Srbije. Milo Đukanović ne može da utiče na poništenje odluke o protjerivanju, niti može da blokira povratak protjeranog ambasadora. Povlačenje odluke o protjerivanju ambasadora u isključivoj je nadležnosti Ministarstva vanjskih poslova Crne Gore, dakle, u isključivoj nadležnosti nove vlade”, navodi on.

Bojović dodaje da djeluje da iza najnovijeg napada na zvaničnu Srbiju oko toga kome pripada, odnosno čija je bivši ambasador, bivše SFRJ Stana Tomašević progovaraju frustracije i kompeksi bivšeg režima, ali prevashodno stoji pokušaj da se skrene pažnja sa suštinskih stvari koji opterećuju odnose Crne Gore i Srbije.

“Tačnije da se skrene pažnja sa poteza koje Crna Gora treba da povuče da bi te odnose relaksirala i obnovila saradnju. Trenutno su zbog blokade odnosa značajno otežana konzularna, statusna i konkretna pitanja funcionisanja ambasade i ostvarivanje različitih prava i interesa građana. Dovedena je u pitanje realizacija planiranih i započetih projekata, počev od novih investicija, završetka autoputa, pa sve do punog iskorišćenja potencijala Luke Bar i željeznice”, poručuje Bojović.

Pored toga, kako dodaje, ponovo se šalje loša poruka turistima iz Srbije u susret ljetnjoj sezoni od koje u velikoj mjeri zavisi oporavak Crne Gore od teške ekonomske krize u kojoj se nalazi.

“Ako recimo Srbija vodi pametnu politiku najbolje moguće saradnje sa Mađarskom od koje ima samo koristi, koliko tek Crna Gora može imati koristi od saradnje sa Srbijom. Crna Gora je infrastrukturno upućena na Srbiju. Otvaranje fabrika i novih radnih mjesta pogotovo na sjeveru Crne Gore u velikoj mjeri zavisi od saradnje sa Srbijom i od preuzimanja modela koji je u Srbiji dao ozbiljne i vidljive rezultate na ekonomskom planu, posebno na planu privlačenja investicija i smanjenja nezaposlenosti”, smatra on.

Dakle, kako ističe,  riječ je o praktičnim razlozima zbog kojih je potrebno obnoviti i izgaditi najbolje odnose sa Srbijom i jasno je da je nova vlada Crne Gore prva na potezu.

 

7 Comments
 1. Neko. komentariše

  Ne damo prema Srbiji, vec ni u jednom aspektu da se ne Ponavlja Milova politika!!

  18
 2. Milica komentariše

  Tako je! Dosta je bilo toga, zelimo bolje odnose sa Srbijom, mi smo jedan narod!

  21
 3. Milos komentariše

  Crna Gora i Srbija to je jedna familija! Nas pravoslavni narod, nasa braca i sa njima moramo biti u dobrim odnosima, da se drzimo zajedni…treba da se stavi tacka na Milovu politiku prema Srbiji!

 4. lorena komentariše

  Mi kao drzava koja Srbiju smatramo bratskom moramo imati dobre odnose, i ne smijemo dozvoliti u buducnosti da bude kao sto je bilo u rezimu dps-a i njegovog predsjednika. Mi smo braca, trebamo uvijek da se podrzavamo i da budemo jedno drugom kao rod! to je cinjenica svidjala se nekima ili ne.

 5. pavle komentariše

  Crna Gora i Srbija to je jedna familija!

 6. Milena komentariše

  Ko to nama moze biti preci i veci prijatelj od Srbije? Ti odnosi sada moraju biti mnogo bolji, pa i to je jedan od razloga zasto je narod glasao novu vlast!

 7. Masa komentariše

  Mislim da je to suvisno u reci. Jer Djunakovic i dps su proslost
  Nova vlada mora biti u dobrim odnosima sa Srbijom. Za sve to smo glasali

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.