Bojanić: Većina sudija Ustavnog suda podlegla političkom pritisku

0

Upravo sam primio obavještenje Ustavnog suda da je na današnjoj sjednici, zatvorenoj za javnost, pa i za podnosioca žalbe i predstavnike misije OEBS/ODIHR za praćenje izbora, odbijena moja žalba izjavljena protiv Rješenja Državne izborne komisije (DIK) br.262/2 od 19.04.2018. godine, saopštio je danas kandidat za predsjednika Crne Gore Mladen Bojanić.
“Naravno, odluku sa obrazloženjem Ustavni sud će dostaviti naknadno. I bez obrazloženja odluke, jasno je da je većina sudija Ustavnog suda, a ubrzo ćemo znati njihova imena, još jednom podlegla političkom pritisku i spašavala svoje ugodne fotelje i ispeglane toge. Kako drugačije objasniti razloge njihove većinske odluke kada su danas imali pred sobom lak zadatak da izmjere što je veće: šest ili devet. To je značilo bitnu procesnu povredu i proizvelo ništavost akta DIK-a, što je ustavni sud morao da utvrdi. Odlučili su da je šest veće ili jednako devet. Takođe, u progovoru su taksativno navedene brojne i nesporne zloupotrebe materijalnog karaktera gdje je do detalja objašnjena i dokazana “institucionalna prednost” koja vec decenijama, a u konkretnom slučaju u tek završenim izborima, onemogućava da imamo fer i slobodne izbore. Većina sudija Ustavnog suda je pokazala da, ne samo da je zgažen Ustavni sud, već da je zgažena pravna struka, a pravni sistem razbijen u paramparčad”, istakao je Bojanić.
On je pozvao sve članove DIK i u proširenom sastavu, da obavezno prisustvuju narednoj sjednici i, u skladu sa zakonom, punovažno odlučuju o konačnim rezultatima predsjedničkih izbora.
“Neka ih sopstvena savjest i odgovornost opredijele prilikom donošenja odluke da li ove izbore treba priznati kao fer i slobodne ili stati na kraj neviđenim zloupotrebama i pritiscima od strane Đukanovića i njegove klike. Neka svako pred javnošću pokaže svoje lice”, kazao je Bojanić.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.