Bojanić se obratio Privrednom sudu: EPCG hitno oduzeti pečat!

1

Predsjednik Borda direktora Elektroprivrede Đoko Krivokapić nezakonito obavlja tu funkciju što je utvrdila Agencija za sprečavanje korupcije 15. decembra prošle godine. Zahtjev za održavanje vanredne Skupštine akcionara EPCG za smjenu borda i izbor novog upućen je 25. decembra i morala je biti zakazana u narednih 30 dana, a ne 11. februara za 16. mart. Uprava EPCG troši novac mimo pravilnika i Statuta, to su neki od razloga koje je u dopisima Privrednom sudu istakao ministar za kapitalne investicije, Mladen Bojanić.

On je ovo naveo u odgovorima na zahtjev Borda EPCG upućen Privrednom sudu kojim traže zabranu Skupštine akcionara o njihovoj smjeni zakazane za 25. februar, kao i u svom zahtjevu zašto od Privrednog suda traži da se Krivokapiću i izvršnom direktoru EPCG Igoru Noveljiću oduzmu pečati.

Bord direktora EPCG je tražio zabranu održavanje Skupštine akcionara koju je zakazala Vlada, tvrdeći da im nije ostavljen rok od 30 dana da je sami zakažu. Bojanić u odgovorima navodi da je njima zahtjev upućen na vrijeme ali da su ga samo u svojim knjigama zaveli tek 11. januara.

On navodi da je privremena mjere koju traži EPCG “nedopuštena jer se ide ka tome da društvo spriječi svoje akcionare da održe vanrednu skupštinu akcionara”, kao i da je zahtjev “apsurdan i zlonamjeran” jer ako bi bio prihvaćen, Vlada kao vlasnik 99,6 odsto akcija u EPCG godinama ne bi mogla da ostvari svoje pravo za sazivanje i održavanje skupštine akcionara. Bojanić kaže da je nadležna Agencija utvrdila da Krivokapić nezakonito obavlja funkciju predsjednika borda EPCG od 5. oktobra 2017. godine, kada je istovremeno bio i član borda Prve banke.

“Imamo situaciju da predsjednik Odbora direktora nezakonito obavlja svoju funkciju, a da pritom sa druge strane aktivno koordiniše opstrukciju održavanja vanredne Skupštine akcionara na kojoj je zakazana njegova smjena”, naveo je Bojanić.

On kaže da će isplate novca i pojedina plaćanja “biti predmet posebnih ispitivanja od strane nadležnih državnih organa”.

Ministar kaže da je u ime Vlade 25. decembra tražio od Odbora direktora EPCG da zakažu vanrednu Skupštinu akcionara u što hitnijem roku, a da je 30. decembra dobio dopis u kojem iz EPCG potvrđuju prijem zahtjeva i traže da im se dostavi zaključak Vlade “jer ga ne mogu naći na sajtu”. On navodi da je zahtjev istog dana bio objavljen na sajtu u skladu sa uobičajnom praksom Vlade, a da su ga naknadno poslali EPCG i poštom.

Bojanić kaže da je EPCG ovaj zahtjev u svom djelovodniku zavela tek 11. januara, i da smatraju da im od tada teku rokovi od 30 plus 30 dana za održavanje sjednice.

Ovim se, kako je kazao, jasno pokazuje namjera da se odugovlači sa zakazivanjem sjednice i ne postupa po zahtjevu svog većinskog vlasnika.

(Vijesti)

1 Comment
  1. Dano komentariše

    Šta radi Krivokapić lopurda Nikšićka, išćerati ga govnjivom motkom iz EPCG sa svom pljačkaškom DPS kamarilom koju je tamo dovukao i sve njihove ljubavnice i jebačice u paketu, pa neka se sad jašu u komitet, imaju tamo prostora

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.