Bojanić odbio predloge: Odbori direktora se neće birati prema partijskim kvotama

1

Ministar kapitalnih investicija Mladen Bojanić odbio je predloge poslaničkih klubova nove skupštinske većine da se odbori direktora u državnim kompanijama iz njegove nadležnosti biraju prema partijskim kvotama, a to su Elektroprivreda, Aerodromi, četiri željezničke kompanije,…

Danas će, prema saznanjima “Vijesti”, nakon sjednice Vlade biti ozvaničena imena novih članova uprava u nekoliko ovih firmi. Skupštine akcionara Željezničkog prevoza i Montekarga biće održane sjutra, a naredne sedmice u Željezničkoj infrastrukturi, Održavanju željezničkih voznih sredstava i Elektroprivredi. Aerodromi su jednočlano društvo, pa je pojednostavljen izbor novog borda.

Prema informacijama “Vijesti”, postojala su tri konsultativna sastanka Bojanića i poslaničkih klubova. Posljednji je bio 8. marta, a s obzirom da nijesu postigli dogovor, ministar je odgovorio da će sam predložiti članove na osnovu dobijenih kandidatura i kako bi se “princip kvota sveo na prihvatljivu mjeru”.

“Ukoliko bi se insistiralo samo na partijskim kvotama, to bi vodilo ka izraženom ograničenju ionako deficitarne kadrovske baze. Odgovornost tako izabranih odbora direktora išla bi samo u pravcu partijskih organa, a resornom ministarstvu bio bi sužen prostor u sprovođenju Vladinog ekonomskog programa i efikasnog nadzora”, naveo je Bojanić.

On je kazao da je kandidate izabrao u dobroj vjeri da je riječ o najboljim, kao i da se vodio isključivo stručnim referencama.

“Ostajem u uvjerenju da nam je zajednički cilj da izaberemo najbolje kandidate za najvrednije crnogorske resurse”, naveo je Bojanić u odgovoru predstavnicima stranaka.

On je u odbor direktora EPCG juče predložio pet elektro-inženjera, i po jednog inženjer mašinstva i građevinarstva. Tri predložena kandidata su politički aktivna – Milutin Đukanović i Aleksandar Dožić iz DF-a i Veljko Vasiljević iz PzP-a. Troje kandidata je blisko organizaciji “Ne damo Crnu Goru” – Rajko Radusinović, Marko Živković i Saša Miličić. Sedmi kandidat je docent na Elektrotehničkom fakultetu Martin Ćalasan, bivši član Socijaldemokrata, a od decembra 2020. državni sekretar u ministarstvu prosvjete i nauke.

1 Comment
  1. bitak komentariše

    Ministar koji nema dana radnog staza u privredi i kome treba 3 mjeseca da zakaze Skupstinu akcionara najjaceg drzavnog preduzeca u CG I TAKO DAJE MOGUCNOST DPS da pred izbore u Niksicu OBEZBJEDJUJE sigurne glasove trci svoj poslednji krug.Ekonomski autsajder koga su na silu dovela 3 mandata ure za ministra je u ovom kratkom periodu dokazao da je potpuno nesposoban da vodi zemljoradnicku zadrugu a ne da on odredjuje bilo ciju kompetentnost u privredi.Poslije izbora u NK,adio Mladjo!!!!

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.