Bojanić: Neću priznati pokradene izbore!

0

Kandidat većeg dijela opozicije na predsjedničkim izborima, Mladen Bojanić, podnio je Državnoj izbornoj komisiji (DIK) Prigovor na regularnost izbornog procesa i rad te komisije.On je u Prigovoru naveo da se ne može uspostaviti niti priznati vlast koja ne proističe iz slobodno izražene volje građana na demokratskim izborima, u skladu sa zakonom.
Bojanić je ukazao da prema Zakonu o izboru predsjednika Crne Gore predsjednički kandidat ne može koristiti objekte, finansijska sredstva, vozila, tehnička sredstva i drugu državnu imovinu u svrhu kampanje.
Kako je istakao, prema Zakonu o izboru odbornika i poslanika za predstavljanje izbornih lista ne može se koristiti imovina državnih organa, javnih preduzeća, javnih ustanova i fondova, jedinica lokalne samouprave, niti kompanija u kojima država ima vlasnički udio.
”Javni funkcioneri koje imenuje ili postavlja Vlada Crne Gore i koje bira ili imenuje lokalna samouprava, državni službenici i namještenici ne mogu učestvovati u izbornoj kampanji, niti mogu javno izražavati svoje stavove povodom izbora, u radnom vremenu, odnosno dok su na dužnosti”, naveo je Bojanić.
Policajci učestvovali u kampanji
On je ukazao da je zakonom posebno zabranjeno da policijski službenici i pripadnici Agencije za nacionalnu bezbjednost učestvuju u izbornoj kampanji na bilo koji način.
“Kroz nepoštovanje navedenih normi i duha zakona koji regulišu izborno zakonodavstvo, kandidat Milo Đukanović u bitnom je onemogućio slobodno izražavanje volje građana, time uskratio njihovo suvereno pravo na slobodu izbora i onemogućio funkcionalnost ustavne norme da se može priznati samo vlast koja je proizašla iz slobodno izražene volje građana”, istakao je Bojanić.
On je ocijenio da je DIK u kontinuitetu zanemarivala svoje nadležnosti i “omogućila Đukanoviću da kroz sistemsku zloupotrebu državnih resursa na svim nivoima ostvari nenadoknadivu institucionalnu prednost i time sruši ustavne i zakonske principe”.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.