Bojanić: NATO nam ne donosi nikakve benefite

0

Ekonomski analitičar Mladen Bojanić ocijenio je da je izjava ministra odbrane Predraga Boškovića, koji je kazao da je Crna Gora već u prvoj godini članstva imala za 250 odsto veći priliv direktnih stranih investicija iz zemalja članica NATO-a, posledica odbrane sopstvene pozicije i benefita koje ima kao prvi čovjek resora odbrane.

„Bošković je u poziciji na kojoj mora protežira NATO, bez obzira što to radi potpunom zamjenom teza. Ja ga razumijem, treba da opravda tu poziciju i njegove lične benefite koje ima kao ministar odbrane u promociji NATO-a, ali stvari su malo drugačije“, kazao je Bojanić za portal IN4S.

On navodi da Bošković barata cifrom direktnih investicija priliva, ali ne pravom cifrom, dakle, neto prilivom stranih investicija.

„Kad oduzmemo ono što su kompanije unijele i iznijele iz Crne Gore, odnosno strani investitori dobićemo da je iznos bio 328 miliona u 2018. godini što je pad za 32 posto u odnosu na 2017. godinu”, kaže Bojanić.

On ističe da po, zvaničnim podacima Centralne banke Crne Gore, među prva tri mjesta po stranim ivesticijama su Azerbejdžan, Mađarska, pa onda Rusija.

„Dakle, od te tri zemlje, samo Mađarska je, da ja znam, članica NATO-a, a možda ministar Bošković ima neke njemu znane podatke, da su Azerbejdžan i Rusija krijući od javnosti ušle u NATO pakt i to dojavili ministru Boškoviću, pa ih je on uvrstio u priliv NATO zemalja“, ironičan je Bojanić.

Sav taj priliv od tih investicija, dodaje Bojanić, uglavnom se kreće unutar kompanija, odnosno interkompanijskih ulaganja koje se u prvom redu odnose na banke.

„Te su kompanije već otvorene ovdje i to ne možemo nazvati nekom direktnom investicijom“, smatra Bojanić.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.