Bogdanović napušta Atlantu i ide u redove šestostrukog šampiona

0

Reprezentativac Srbije Bogdan Bogdanović bi u naredna 48 sata mogao da napusti Atlanta Hokse.

U četvrtak se završava prelazni rok u NBA ligi, a iako je “Bogi” relativno skoro, u novembru prošle godine, iz Sakramenta stigao u Atlantu – sada ga američki mediji “sele”.

Navodno iz dva razloga, ali o njima ćemo nešto kasnije, jer je najnovija informacija važnija – iako su se najprije spominjali Boston Seltiksi i Detroit Pistonsi kao najzainteresovaniji za njegovim uslugama, a čak je pominjan i malo vjerovatan povratak u Sakramento, Bogdanović bi, prema pisanju Šamsa Čaranije iz “Atletika”, zapravo mogao u tabor šestostrukog NBA šampiona, Golden Stejt Voriorsa.

Godinama unazad, “ratnici” su bili prepoznatljivi po nestvarnom šuterskom tandemu Stef Kari – Klej Tompson, ali njih dvojica su propustila maltene cijelu prošlu sezonu zbog ozbiljnih povreda, a onda se Tompson ponovo teško povrijedio i pitanje je kada će se (i kakav) vratiti takmičarskim utakmicama.

Tu u priču “uskače” Bogdanović, koji ima četvorogodišnji ugovor sa Houksima vrijedan 70 miliona dolara, ali koji Atlanti, navodno, “ipak nije toliko potreban koliko se mislilo – jer ostatak tima sasvim fino funkcioniše i bez većeg udijela srpskog reprezentativca”.

Ovakva formulacija je, statistički posmatrano, tačna, ali tu američki mediji potpuno zanemaruju činjenicu da je Bogdanović najprije na početku sezone bio lakše povrijeđen, a onda u januaru doživio da mu koljeno prilično strada, pa i ne čudi što je njegov povratak u formu kakvu umije da ima – sporiji nego da je igrao konstantno nakon transfera iz Kingsa.

Posle osam pobjeda u nizu, Atlanta je minule noći doživjela poraz od Klipersa (119:110), a Bogdanović je za 21 minut na parketu odigrao skromnije nego što je to priželjkivao – pogodio je pet od 12 šuteva (od toga dvije trojke iz sedam pokušaja), a meč završio sa 12 poena, tri skoka, dvije asistencije i osvojenom loptom.

Houksi sada imaju do četvrtka da odluče da li će da Bogdana zadrže u svom jatu, za šta je potrebno i strpljenje trenera Nejta Mekmilana, ili će da ga zamijene za nekog od igrača Voriorisa, kojima bi šuter poput našeg reprezentativca dobro došao u (još jednoj) sezoni tranzicije, u kojoj nema Tompsona.

Ipak, Golden Stejt i na poziciji “2” i na “trojci” ima igrače koji bi, ostvari li se ovaj transfer ili ne, zadržali svoje pozicije, prosto jer su se Endrju Vigins i Keli Ubre solidno snašli u tim ulogama uz Karija kao plejmejkera. Ipak, Bogdanovićev dolazak bi ojačao konkurenciju na mjestu beka-šutera, na kojoj su Viginsu zamjene DŽordan Pul i Mikal Mulder, a mogao bi povremeno da bude i treći bek na parketu, kada Ubrea nema u petorci, za šta onda konkuriše i Kent Bejzmur, nekadašnji “Bogijev” saigrač iz Kingsa.

Bogdanović je, podsjetimo, odlično počeo sa nastupima u novoj sredini – u prva četiri meča, prije uvodne povrede koja ga je zadesila ali nije bila toliko strašna da ne može da igra, prosječno je davao 15,3 poena po meču.

Međutim, onda je krenuo pad kvaliteta njegovih nastupa, a i drastičan pad minutaže (npr. u decembru je ona iznosila 29 minuta, u januaru 19,4, a zatim se desila i teža povreda koljena, koja je dodatno onemogućila našeg asa da pokaže čime sve košarkaški raspolaže. Bogdanoviću je, usled postepenog povratka u takmičarsku formu, ovosezonski prosjek pao na 9,6 poena po meču, pa otuda i sve glasnija nagađanja da bi mogao da napusti Houkse čiji je tek skoro i postao član.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.