Bogavac i Milošević: Protiv svakog vida ekstremizma potrebno je blagovremeno preventivno djelovati

0

U radnoj posjeti Opštini Berane boravili su danas Rade Milošević, Nacionalni koordinator za suzbijanje nasilnog ekstremizma , terorizma, pranja novca i finansiranje terorizma i predstavnik Centra za demokratsku tranziciju (CDT) Goran Delić. Predsjednik Opštine je istakao važnost teme današnjeg sastanka koja se tiče nasilnog eskstremizma , terorizma, pranja novca i finansiranje terorizma i spremnost Opštine Berane da učestvuje u svakom vidu saradnje kako bi se prema ovim tačkama preventivno djelovalo.

Kao kontakt osoba ispred Opštine Berane na projektu koji se odnosio na suzbijanje nasilnog ekstremizma u Crnoj Gori, potredsjednik Opštine Darko Stojanović kazao je da današnja tema, koja može da se dijeli na više segmenata, od izuzetne važnosti jer naša zemlja je i geografski pozicionirana tako da nikada nije imala političku, ni drugu stabilnost. Ali, s obzirom da je Crna Gora dio savremenog svijeta, prema riječima Stojanovića, normalno je da se velika dešavanja prelivaju oko naših granica ili su dio našeg bližeg okruženja i u tom smislu razumljivo je da Crna Gora kao kandidat za članstvo u EU, treba da ima mehanizme kako bi preventivno djelovala protiv bilo kakvih neželjenih dešavanja, radi sigurnosti svakog građanina.

Rade Milošević, Nacionalni koordinator za suzbijanje nasilnog ekstremizma , terorizma, pranja novca i finansiranje terorizma, koji ispred operativnog tima Vlade Crne Gore sprovodi strategije kako bi se preventivno djelovalo ali i u slučajevima incidenata ili pojava. Od izuzetnog značaja je uspostavljanje saradnje sa lokalnim samoupravama. Cilj današnjeg sastanka je, kako je kazao, uspostavljanje kontakt tačke i sačinjavanje plana rada budućeg funkcionisanja, ukoliko bi došlo do situacije ili aktivnosti koja se tiču ekstremizma. Neophdno je da se zajedniči uključimo jer je nemoguće je da Vlada bez podrške lokalnih samouprava radi na ovom kompleksnom zadatku.

Ipsred CDT-a (Centra za demokratsku tranziciju) obratio se Goran Delić, koji je kazao je da su osnovni načeli njihove organizacije uspostavljanje države čiji je temelj demokratsko društvo, koje teži bezbjednoj zajednici, gdje nema mjesta ekstremizmu bilo kog vida, ili bilo kom vidu nasilja koji može ugroziti građane Crne Gore. Naglasio je da je saradnja sa lokalnim samoupravama neophodna, kako bi se kroz strategije i druge modele saradnje preventivno djelovalo na potencijalne opasnosti.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.